Kerti tilalmak

Kerti tilalmak

Gazdabolt 2018. jún. 4.

A kerti szerszámok, gépek, vegyszerek veszélyesek lehetnek, de néhány szabály betartásával elkerülhetjük a baleseteket. Nagyon fontos, hogy az adott feladatra a célnak megfelelő szerszámokat válasszanak, és azokat rendeltetésszerűen használják. Használat előtt győződjenek meg róla, hogy a vágószerszámok elég élesek, a gépeken az összes csavar meg van húzva, és semmi sem lötyög rajtuk. Finom reszelővel néhány vonással élesíthetik a vágóéleket.

Kerti tilalmak

A metszőolló használatánál figyeljenek, hogy az ujjuk ne maradjon a vágási hely közelében!

A karók és támasztékok végére tegyenek biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Tárolják a szerszámokat olyan helyen, ahol nem eshetnek rá senkire! Ha a földre fektetik ezeket, még ha egyedül is vannak, ügyeljenek rá, hogy az éles, hegyes részek lefelé nézzenek, ezzel megelőzhetik, hogy valaki belelépjen az éles eszközbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyél bárkit is fejbe vágjon.

Ha magasban kell munkát végezni, használjanak elég hosszú létrát! Figyeljenek rá, hogy ne legyen a létrán repedés, törés, fémlétrákon legyen csúszásgátló lapocska. Soha ne másszanak olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

Motorral működtetett gépek (levélfújók, bozótnyírók stb.) esetében feltétlenül legyenek tisztában a használati utasításban foglaltakkal, különös tekintettel a biztonsági előírásokkal! A benzint tartsák jól záródó, a célra tervezett edényben és biztonságos helyen. Használjanak megfelelő védőöltözetet, védőszemüveget, ha kell fülvédőt is! Fontos, hogy lábbeli zárt legyen és ne csússzon. Ne viseljenek gyűrűt, laza karkötőt vagy más olyan ékszert, ami beleakadhat a gépbe!

Fűnyírásnál mindenképpen áramtalanítsák az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzák le a gyertyakupakot mielőtt a gépet megfordítanák, hogy alányúljunk! Figyeljenek a fűben esetleg megbújó szilárd hulladékra, ágakra, kövekre, és távolítsák el őket fűnyírás előtt! A gyerekeket küldjük el a közelből, hogy ne kelljen megosztani figyelmünket! Viseljenek masszív, erős lábbelit, hosszú nadrágot és védőszemüveget, benzinmotoros fűnyíró esetén fülvédőt is! Ha hátrafelé húzza a gépet, gyakran nézzen hátra!

Elektromos kerti kisgépek esetén gondoskodjanak megfelelő hosszúságú kábelről! A kábel szigetelése teljes hosszában legyen ép, ne törjék meg a vezetéket, és gondosan ügyeljenek rá, hogy ne kerüljön a gép útjába! Célszerű feltűnő színű pl. narancssárga vagy piros kábeleket használni. Sose használjon elektromos berendezést vizes talajon!

A vegyszereket – műtrágyát, növényvédő szereket a legnagyobb körültekintéssel a termék gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások maximális betartásával használják! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata erősen ajánlott. A vegyszereket tárolják olyan helyen, ahol gyerekek és állatok véletlenül sem férhetnek hozzá.