Kerti szemét – de hova?

Kerti szemét – de hova?

Gazdabolt 2018. máj. 1.

A tavaszi kánikulában mindenütt megkezdődött a nyári növényszezon. Az évszakok legszebbike a kertekben takarítással indul, a lakásokban pedig az edényesek átültetésével. Mindkét esetben felmerül a kérdés, mi legyen a hulladékkal?

Egyszerűbb a kerttulajdonosok helyzete, itt ugyanis nagyobbak a lehetőségek. Az igazi megoldás a komposztálás, de ennek illatától sokan tartanak. A szűk társasházi kertekben nem is ízléses az ilyen szerkezet elhelyezése. De ettől függetlenül komposztálni hasznos.

Kerti szemét – de hova?

A gyep és a nem nagy mennyiségű lágyszárú nyesedék elhelyezésének legegyszerűbb módja a mulcsozó fűnyírás. Lehet vásárolni ilyen munkára alkalmas benzines és elektromos fűnyírót. De viszonylag jó munkát végez a hagyományos gép is, ha egymás után kétszer, keresztben lenyírják a füvet. A mulcsozáshoz tudni kell azt is, hogy leggyorsabban a fűszálak zsenge felső 1-2 centis része mulcsozódik. Ebből következik, hogy a mulcsozó nyírást viszonylag sűrűn, hetente, tíznaponta kell elvégezni. A mulcsozáshoz tartozik az is, hogy érdemes biológiailag aktív anyagokkal munkára serkenteni a talajlakó élőlényeket. A baktériumok és az őket tápláló anyagok megvásárolhatók.

A nagyobb városokban szervezetten megoldják a kerti hulladék elszállítását. A fővárosban az FKF Zrt. (főkefe) ragyogó szolgáltatást működtet. Pecsétes zsákot kell vásárolni, ebbe gyömöszölhető a kerti hulladék egy része – tilalmas dió és tűlevelű-félék levelét belerakni, de a tapasztalatok szerint, a szállítómunkások nem nagyon vizsgáljak, miféle levél van a zsákokban, viszik, amit kiraknak.

Ha már működtetnek egy rendszert, akkor ki lehetett volna találni valamit a sok helyütt élő fenyők és diók leveleinek legális utaztatására is.

A magyar nem esik kétségbe, mert gyömöszöli a kukába, várja a szállítót és dug a zsebbe vagy éjjel irány a tilalmas erdőszéle, közterület, zsupsz a zsákot a földre és már lehet is repeszteni tovább. De kerül az erdőszélre más is a kerti hulladékból.

A kert nélküli növénytulajdonosok számára kész kálvária egy növényátültetés. Gondoljunk csak bele, a friss földet, netán trágyát felcipelni, majd a piszok. Ha sikeres az átültetés, marad a piszok elhelyezése. A társasházi közös kuka nem nyel el sok szemetet, ezért lehet nejlonszatyronként, persze csak sötétben sétára indulni és suttyomban fák tövébe, parkokban kiöntögetni.