Kertészeti Fertőtlenítő - higiénia a termesztésben

Kertészeti Fertőtlenítő - higiénia a termesztésben

Gazdabolt 2013. szept. 9.

fertotlenites.JPGAz ideális hőmérsékleti, pH és tápanyagviszonyok nemcsak a haszonnövények számára megfelelőek, hanem a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak is kedveznek. A gyakran és rendszeresen használt eszközök és anyagok lehetővé teszik a kártevők gyors és robbanásszerű elterjedését. Meglepően hangzik, de az egyik leggyakoribb fertőzési forrás maga a termelő és az általa használt eszköz. A szennyezett, kórokozókkal fertőzött kéz, kesztyű, szerszám, tálca, cső, gép, gumicsizma a munka során az egész üvegházban, fóliasátorban elterjesztheti a fertőzést. A megfelelően végrehajtott és gyakori fertőtlenítéssel azonban lokalizálhatjuk a fertőzési gócokat, megakadályozhatjuk a növényi korokozók elterjedését.

Fertőtlenítés = Kertészeti Fertőtlenítő

A fertőtlenítés szükségességét számos szakember felismerte, és különféle fertőtlenítő készítmények használata terjedt el a kertészetekben. Így például a hagyományos Hypo, a különféle kvaterner-ammónium sók oldatai, a gombatermesztésben pedig a hagyományos formalin. Ezek a vegyszerek azonban sok esetben fitotoxikusak, és egyes készítmények veszélyt jelentenek a felhasználóra is. A növényi vírusok elleni hatékonyságunk nem megfelelő. Ezekre a problémákra kínál megoldást, az Organova Kft. által forgalmazott Kertészeti Fertőtlenítő.
A Kertészeti Fertőtlenítő egy olyan széles hatásspektrumú, vírusok ellen is hatékony készítmény, amely nem fitotoxikus, és kedvező humán toxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A készítmény fő hatóanyaga a benzoesav. A szer baktériumok, gombák és vírusok ellen egyaránt hatékony, de növényre és emberre, továbbá méhekre és halakra veszélytelen. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Besorolása: III. kategória.

A Kertészeti Fertőtlenítő alkalmazása

A Kertészeti Fertőtlenítő szinte mindenhol alkalmazható. Néhány jellemző terület:
-szerszámok, eszközök, kesztyűk használat közbeni fertőtlenítése
-csövek, tartályok, berendezések fertőtlenítése
-szennyezett, fertőzött szaporító tálcák, cserepek beáztatással való fertőtlenítése
-szennyezett asztal, beton, ház falának termesztési ciklus befejeztével való fertőtlenítése
-hűtők, és tárolók felületeinek fertőtlenítése
-gomba technológiai fertőtlenítés.
Az alkalmazás módja a lehetőségektől függ. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy az 1-3 %-os (általában 100-szoros higítás) Kertészeti Fertőtlenítő oldatnak érintkezésbe kell kerülnie a fertőtlenítendő felülettel, mivel ez nem gázosodó készítmény. A Kertészeti Fertőtlenítő alkalmazása előtt a mechanikai szennyeződéseket el kell távolítani. A késeket, ollókat használat közben néhány másodperces bemártással fertőtleníthetjük. A szaporítótálcákat az oldatba mártjuk, vagy beáztatjuk. A vízszintes felületekre árasztással, míg a függőleges felületekre, falakra permetezéssel juttathatjuk el a Kertészeti Fertőtlenítő oldatát. Kultúraváltáskor, a termelési ciklus befejezésekor mindig ajánlatos az alapos takarítás és a termesztő berendezések fertőtlenítése.

A Kertészeti Fertőtlenítő hatásspektruma

Az alábbiakban felsorolunk néhány jellemző kórokozót a készítmény hatásspektrumából:
- Gombák - Pythium, Botrytis, Fusarium, Rhizoctonia, Cylindrocladium, Aspergillus, stb.
- Baktériumok - Xanthomonas, Pseudomonas, Erwinia, Clavibacter stb.
- Vírusok - TMV, ToMV, TBRV, PFBV, PLCV, ArMV, TSWW stb.
- Viroidok - PSTVd stb.

Üzemhigiéniai szabályok

A Kertészeti Fertőtlenítő használata mellett is fontos betartanunk néhány olyan szabályt, és megtennünk olyan óvintézkedéseket, amelyekkel költségtakarákosan és hatékonyan megakadályozhatjuk a kártevők és kórokózók betelepülését és a terjedését a termesztő létesítményben.
Új kultúra indításakor az előző kultúra maradványait maradéktalanul távolítsuk el a termesztő berendezésből, és a gyomokat is számoljuk föl.
Talajon történő termesztés esetén végezzük el a talajfertőtlenítést engedélyezett készítménnyel.
A termesztőasztalokat, a növényház belső felületét, a fűtéscsöveket és az öntözőrendszert is fertőtlenítsük Kertészeti Fertőtlenítővel.

Belépéskor tegyük kötelezővé a tisztálkodást, a steril (egyszer használatos) köpeny használatát. A növényállományba csak fertőtlenítő szerrel átitatott lábbelifertőtlenítő tálcába vagy szivacsba lépés után, és/vagy cipőre húzható nejlonban lehessen belépni, még a látogatóknak is. Árudával is rendelkező dísznövénykertészetekben az árudai üvegházrészt különítsük el vagy zárjuk le a termesztőházaktól.
Zöldmunkák vagy szedés közben használjunk gumikesztyűt, amit az eszközökkel együtt rendszeresen fertőtlenítő szerbe mártunk. A hónaljazásnál, bimbózásnál a leválasztott növényi részeket ne a földre dobjuk, hanem nejlonzacskóba és vödörbe gyűjtsük.
Betegséggyanús növény esetében rövid időn belül végezzük el, vagy növényvédelmi szakemberrel végeztessük el a betegség diagnosztizálását. Gyógyíthatatlan, vírusos vagy baktériumos betegség esetén a tüneteket mutató növényt, illetve felső vagy ár-apály öntözés esetén a szomszéd növényeket is távolítsuk el. A növényeket jól lezárt nejlonzsákba szedjük bele úgy, hogy ne hulljon le róla növényi rész vagy föld, és a növényházon kívül semmisítsük meg (égessük el).
Hajtatott zöldségkultúra között ne teleltessünk dísznövényt!
A termő kultúra gyommentesítéséről a növényházon kívül és belül is folyamatosan gondoskodjunk. A kelő gyomokat a murvával szórt közlekedőutakon is irtsuk.

A tisztaság fél (növény)egészség!

Organova Kft.

Kapcsolódó cikk:
A muskátli legfontosabb károsítói
PocketDiagnosticTM - kórokozó-diagnosztika 5 perc alatt