Kert a fagyhatáron

Kert a fagyhatáron

Gazdabolt 2016. okt. 28.

A fagy beállta előtti utolsó hetekben akad munka bőven a kertészkedőknek: a vezetékek, medencék víztelenítése mellett ugyanakkor van még idő néhány új növény telepítésére is. A kert lakói tavasszal meghálálják, ha alapos volt az októberi „nagytakarítás”.

Az enyhe ősz a kertészkedőknek jó alkalom a kert kényelmes téliesítésére. Az öntözőtömlőt ebben az időszakban már össze lehet tekerni, s el lehet rakni, hogy ne a fagyos hóban várja a tavaszt. Erre – az egyébként nem túl megerőltető – munkára nem árt a legmelegebb napszakot választani, azokat az órákat, amikor kisüt a nap. Ilyenkor ugyanis nem olyan merev a műanyag, s a tömlő tavaszig megmarad feltekert állapotában.

Kert a fagyhatáron

A téliesítés fontos pillanata a víztelenítés, amely a slag esetében nem is olyan könnyű feladat, ráadásul akkor, ha vízzáró gyorscsatlakozó is van a csövön. Ilyenkor le kell szerelni az apró szerkezetet, vagy egy csatlakozó elemet beledugni, hogy a víz távozhasson. Az öntözőfejeket is érdemes karbantartani. A vízköves finomabb részeket vízkőoldóval lehet tisztítani, ami a búvárszivattyú vízkőmentesítésére is alkalmas. Egy nagyobb vödörben vagy lavórban kell híg oldatot készíteni, s ebben kell néhány óráig áztatni a szivattyút, majd járatni, hogy az oldat a belsejét is jól átjárja. Ezek után nem árt az öblítés, s a kiszárítás sem.

A föld alatt lévő öntözőrendszer csöveit, ha igényesen készítették, a fagyhatár alá ásták. De az sem baj, ha közvetlenül a talaj alá kerültek, látszólagos merevségük ellenére ugyanis ezekben a csövekben van annyi rugalmasság, hogy a jegesedés miatt ne törjenek el, ha télire marad a rendszerben víz. Általános szabály azonban: az öntözőrendszer őszi leállítása után vízteleníteni kell. A víztelenítés módjáról már a rendszer telepítése előtt lehet dönteni: külön kompresszorral, kézzel nyitogatott csappal vagy automatikusan történjen-e. Az automatikus ürítőszelep minden öntözés után működik.

Itt az idő a medencék, tavak, dézsák téliesítésére is. Akadnak olyan medencék, amelyekben a víz megmarad télire, de olyanok is, amelyeket ki kell üríteni a leghidegebb hónapok előtt. A medencék felkészítésekor a kivitelező – vagy a gyártó – használati utasítására érdemes hagyatkozni.

Keveseknek okozhat gondot egy tó felkészítése a télre, de aki ilyen szerencsés helyzetben van, jó, ha tudja: ehhez a munkához akkor érdemes hozzáfogni, ha a víz már nem melegszik 8 foknál melegebbre. Ha úszkálnak télálló halak a tóban, ilyen időben a tó aljára húzódnak, lelassulnak, készülnek az alvásra. Ha 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, megdermednek. A téli oxigénellátás miatt nem szabad levágni a vízinövények szalmásodó szárát. A szár ugyanis légzőcsőként szolgál a befagyott vízben. Ha a halak sorsa elrendeződött, a mesterséges levegőztetést és az etetést abba lehet hagyni, s bizakodva várni a tavaszt, amikor újraélednek a tavacska lakói. (A kényesebb halakat ki kell halászni, s a hideg hónapokban egy melegebb akváriumba telepíteni.)

Ha a víz a tóban – medencében – marad télire, a teljes befagyást gátló nagyobb hungarocelldarabokat, lezárt marmonkannákat, nagy mosószeres flakonokat is el lehet helyezni jégtakaróba ágyazva, így ezeket nyomogatja össze a jég, s remélhetőleg nem a tó partját dúlja fel, vagy szaggatja a medence falát alkotó drága fóliát. A fagyérzékeny drágább növényeket télire ki kell halászni a vízből. Pincében viszonylag nagy sikerrel áttelelnek egy vödör vízben. Garázsba nem érdemes őket vinni, mert megsínylik a kipufogógázokban lévő káros anyagokat. Az őszi tókarbantartás során arra is érdemes ügyelni, hogy csak egészséges növényi részek maradjanak télire a vízben.

A kert többi részének előkészítése a fagyokra még ráér. Ilyenkor kell viszont időt adni az utolsó fűnyírásra és egy alapos gereblyézésre. Mivel a reggeli harmat s nyirkosság sokáig megmarad, csak a szeles idő vagy a napsütéses kora délutáni órák alkalmasak a fűnyírók járatására. Érdemes több menetben, előbb a magasabb, majd alacsonyabb magasságfokozaton nyírni, különben a kisebb teljesítményű fűnyírók tönkremehetnek.

Az alapos gereblyézés után felsebzett földbe elszórt fűmagból még a keményebb fagyok beálltáig talán megerősödhet a fű, pótlandó a foghíjakat a gyepszőnyegen. A jobb állapotú gyepeken angolperjét érdemes kiszórni. Ahol nagyobb hiányokat is el kell fedni, oda a park vagy a golf fűkeverék javasolható. A vásárláskor nemcsak az árra kell figyelni, hanem a lejárati időre is: a fűmagnak legalább 2017 őszéig használhatónak kell lennie. Egyes árudákban ugyanis ilyenkor a figyelmetlen vevőkre rásózzák a rég lejárt használati idejű, „bedöglött” fűmagot is.

Ha nincs szükség felülvetésre, a fűnyírás után már ki lehet szórni a kombinált műtrágyát is. Ma már egészen jól oldódó – makro-, mezo- és mikroelemek is tartalmazó – granulált műtrágyákat lehet vásárolni. Aki teheti, nagyobb kiszerelésben vásároljon, mert a gazdaboltokban 40 kilós adagot is megvásárolhat a kertbarát üzletben kapható tízkilós áráért. Az örökzöldek téli felkészítésének végső határideje október vége. A tuják, oszlopos borókák függőleges hajtásait össze kell kötni, hogy a hó ne nyomja szét az ágakat.

A kerti munkák szervezésekor arra érdemes felkészülni, hogy november közepéig még nagy biztonsággal lehet új növényeket ültetni. Az őszi kert harmonikusan változó színei még most is bővíthetők a viszonylag olcsó őszirózsákkal, amelyeket ilyenkor is lehet még tőosztással szaporítani. Ebből juthat mindenszentekkor a temetőkertbe is.