Kedves Kollégák, Rovarászok, Kertbarátok!

Kedves Kollégák, Rovarászok, Kertbarátok!

Gazdabolt 2013. máj. 31.

Valószínűleg hallottak, értesültek már róla, hogy 2011-ben egy új, távol-keleti eredetű dísznövénykártevő lepkefaj jelent meg hazánkban, amely az elmúlt évben és már idén tavasszal is több térségben jelentős károkat okozott puszpáng bokrokon és sövényeken, kastélyparkokban, temetőkben, egyéb közterületeken és házikertekben egyaránt.

A faj neve: selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) (1. ábra).

A kártevő, az eddigi európai és hazai leírások és saját szabadföldi megfigyeléseink alapján is, kizárólag a puszpángon vagy más néven buxuson (Buxus spp.) károsít. Több cm-esre is megnövő, jellegzetes megjelenésű lárvája (2. ábra) pedig képes egész hajtásokat, bokrokat tarra rágni, lekopaszítani (3–4. ábra).

[caption id="attachment_1561" align="aligncenter" width="382"] 2. ábra. A kártevő fejlett hernyói
(Fotó: Haltrich A.)[/caption]

Egyedi megjelenése és kárképe – szembetűnő hámozgatás- és rágásnyomok, szövedék és nagy, szemcsés ürülék – miatt a faj, ill. károsításának nyoma egyéb, hazánkban ismert buxuskártevővel és azok okozta tünetekkel vagy kórokozók kiváltotta elhalásokkal nem téveszthető össze.

[caption id="attachment_1565" align="aligncenter" width="232"] 3. ábra. Kárkép buxuson
(Fotó: Haltrich A.)[/caption]

A selyemfényű puszpángmolynak évente több nemzedéke is fejlődik, ill. sajnos fertőzött szaporítóanyaggal is terjed, így az előfordulási, kártételi területe várhatóan gyorsan növekedni fog hazánkban is. Első nemzedéke a napokban rajzik, így az imágó fénycsapdákból is előkerülhet.

[caption id="attachment_1567" align="aligncenter" width="340"] 4. ábra. Tarrágás idős buxusokon
(Fotó: Boros N.)[/caption]

Szeretnénk a faj jelenlegi hazai elterjedéséről egy minél alaposabb képet kapni, ill. adni – erre vonatkozóan első eredményeinkről a 2013. évi Növényvédelmi Tudományos Napokon számoltunk be –, így azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulnánk önökhöz, hogy ha munkájuk vagy útjaik során megtalálták vagy észlelnék buxusokon az említett fajt bármilyen formában (lásd az 1–4. ábrákat), akkor legyenek szívesek, jelezzék ezt a Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszéke felé az alábbi e-mail címen: gabor.vetek (kukac) uni-corvinus.hu (Vétek Gábor).
Amennyiben bizonyosan nem észlelnék a kártevőt egy adott településen, kérjük, ezt is írják meg. Az elterjedés térképezése miatt ugyanis ez is hasznos információ számunkra.

Előre is köszönettel vesszük közreműködésüket, tájékoztatásukat, és várjuk híreiket!

A BCE Rovartani Tanszékének csapata
együttműködésben az ERTI-vel