Karácsonyi végjáték

Karácsonyi végjáték

Gazdabolt 2013. jan. 8.

A szobadíszek többsége dícstelenül végzi

A tél végi ünnepek kapcsán jegyzem meg, hogy a karácsonyi fa- és házdíszítésnél csak ezek lebontása borzasztóbb. Épp csak említem, hogy erről a filmes szakma sosem emlékszik meg. Az elmúlt napokban a tévécsatornák bőséggel ontották a karácsonyi családi filmeket, ezeken legfeljebb a szobai, szabadban lévő fák és a ház ékítése szerepelt, de a lebontás szörnyű pillanatairól már nincs követhető képi emlék.

Nálunk minden karácsony azzal kezdődik, hogy december közepén figyelmeztetnek: mikor rakod fel a csalogatót, nálunk így nevezik az ablakba, erkély korlátjára, kerti fenyőkre aggatott villanyfüzéreket. Január hatodika után ennek fordítottjára biztatnak.

A fa díszeinek leszedése mellett, szörnyű feladat a lakás fenyőfátlanítása is. Ha igazak a statisztikai adatok, akkor a 3,8 millió magyar háztartásban legalább ennyi fenyőfa, vagy gallyköteg indul ilyentájt útnak. Feleségem szerint a család intelligenciájának mutatója, hogyan bánnak az ünnep után a karácsonyfával. Van, aki az ablakon kidobja, más gúzsba kötve precízen a kukák mellé állítja. A lakásból a legegyszerűbben és ponyvára, pokrócra borítva lehet elszállítani, úgy kiráncigálni, hogy a legkevesebb levelét hullajtsa szét.

Szerencsénk van, mert kertes házban lakunk és a szobai karácsony elmúltával, a fáról a díszek és világítás lekerül, a fát pedig talpastól a kertben felállítom és kikötöm. Így tavaszig, a metszés kezdetéig ott álldogál a rajta maradt szaloncukrokkal vagy azok kievett papírjaival.

A többség azonban szemétre dobja a fát és a dísz az utcán végzi a kisebb nagyobb kupacok valamelyikén. Ezeket a kukások előbb utóbb elszállítják. A karácsonyfát otthon is lehet hasznosítani. A magas gyantatartalma miatt gyújtósnak jó – legalábbis ott, ahol nem gáz, olaj vagy villany szolgáltatja a melehget. A fenyő tulajdonképpen szerepel az otthon komposztálható anyagok tilalmi listáján. A gyanta ugyanis nem alakul át a kupacban. Persze még egy kisebb 1-2 köbméteres tömegű komposzthalom károsodás nélkül elnyel egy átlagos méretű karácsonyfát, persze ehhez fel kell aprítani és vékony rétegben szétteríteni. Jobb, ha ez a terítés több rétegben történik. Ahol komposztálna,k ott a fadarabok, ágak és levelek jól elvannak az örökzöld sövények alatt és saját t levelekkel együtt avarosodnak.