Karácsonyi kaktusz zacskó alatt

Karácsonyi kaktusz zacskó alatt

Gazdabolt 2018. jún. 25.

Most a legtöbb munkát, az öntözés és a fűnyírás adja. Az igazi növénykedvelők azonban pontosan tudják, hogy az esztendő 365 napból áll. Ilyentájt fontod teendő lehet, a téli növénykről gondoskodás.  A karácsonyi kaktusz fő ideje, pontosan fél év múlva kezdődik, de ahhoz, hogy decemberben a növény jó formát fusson, a teendők most kezdődnek.

Karácsonyi kaktusz zacskó alatt

A legjobban az a karácsonyi kaktusz jár, amelyikről nyárra gazdája megfeledkezik. A legjobb lenne, ha a kertben egy nagyobb fa lombkoronájába akasztva vészelné át a nyári időszakot, de jobb híján, egy árnyékos szegletben gyűjti az erőt. A pihenőre állított karácsonyi kaktuszra érdemes rápillantani, mert a növény szártagjai elszíneződnek, ami jelzi, növelni lehet az öntözést, mert megindult a növekedési szakasz.

Az ilyen növényeket árnyékosabb helyre kell állítani. Ilyentájt át lehet ültetni a növényt rostos tőzeg és a kaktuszföld keverékébe. A nyári növekedési időszakban rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel.

A karácsonyi kaktusz virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok hosszúsága csökkenni kezd. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös és száraz helyen kell tartani. Szeptembertől hűvösebb, körülbelül 15 Celsius-fokos helyiségben, szárazabb helyen kell tartani, hogy a hajtásvégek tökéletesen beérjenek, és a bimbókezdemények kifejlődjenek. Arra is ajánlatos ügyelni, hogy ilyenkor már téli (virágos) helyére kerüljön, mert még  ki nem nyílt virágrügyei nem nagyon szeretik a mozgatást, helyzetváltoztatást. Ha ilyesmi történik a növénnyel, akkor úgy véli, hogy veszélyben az élete, s ilyenkor kisebb gondja nagyobb, mint, hogy virágot hozzon.

Fontos az időzítés, a virágzás kezdetét a fény, megvilágítás szabályozásával lehet pontosítani. A növénynek általában négy hónapra van szüksége ahhoz, hogy virágait kibontsa. Ezért szeptemberben kell kezdeni vele a cirkuszt. Mivel rövidnappalos növény. ezért ekkortól úgy kell ügyeskedni, hogy a nap felét sötétségben töltse. A trópusi éjszakát kiválóan helyettesítheti egy ráhúzott, nagyobb papírzacskó