Kánikulai gyümölcsmentés

Kánikulai gyümölcsmentés

Gazdabolt 2017. jún. 26.

Számtalan trükkre van szükségünk ahhoz, hogy dobozba, vagy palackba zárva a bogyók, gyümölcsök, levelek frissek maradjanak és a jégkásától a pálinkáig valamilyen formában túléljék a szezon zárását. A kerti termények életének meghosszabbítására évezredes furfangok léteznek. Persze feltétlenül nem kell mindent felfalni és meginni, ami a kertben termett, dísznek és szépek a megszáradt bogyók, vagy az iszalagok mini kosárkái.

Kánikulai gyümölcsmentés

Az ügyes hobbikertész, a díszkertre fordított költségeinek egy részét megtakaríthatja, ha ügyesen hagyott helyet haszonnövények számára is. Ahhoz, ezért többek kell tenni, hogy ne kukacjárta, rothadó gyümölcsökből, zöldségekből, foltos fűszernövényekből készüljön a lekvár, püré vagy az aromakoszorú. Nem elég az ültetés, öntézés, a növényt egész évben szakszerűen kell gondozni, metszeni, permetezni. Annak, aki erre nem képes, jobb, ha a piacon vásárolja meg a lekvárnak, szárítmánynak valót.

A nyári, lédús és puha gyümölcsök, zöldségek többségéből valamilyen lé, pép, szörp, bor vagy lekvár készíthető. Ha a gyümölcsöket és zöldségeket gyümölcs centrifugával, botmixerrel, darálóval és a robotgépek sokféle adapterének valamelyikével zúzzák, törik, passzírozzák előbb utóbb egységes anyaggá vagy lévé és valamilyen kidobandó sűrűséggé válnak. A hasznos anyagot lehet nyersen, üvegbe vagy valamilyen edénybe tölteni és lezárni. Az ilyeneknek a hűtőben a helyük és, ha ipari terminológiát használjuk, akkor fogyaszthatósági idejük: néhány nap.

A nyári, különösen a bogyós gyümölcsök fagyasztásos tartósítása is ajánlott. Érdemes akkora mennyiségeket porciózni, amekkorák az egyszeri felhasználáshoz, egy gyümölcsleveles, torta készítéséhez, vagy egy családi fagylaltozás fel turbózásához szükséges.

Arra azonban számítani kell, hogy legtöbb otthoni fagyasztott gyümölcsből tömb lesz, s nem hasonlít a bolti mirelitpultból elővett „gurulós” termékhez. Persze ilyet is lehet otthon készíteni, de a siker érdekében modellezni kell a feldolgozók gyorsfagyasztó alagútját. Az első menetben egy műanyag szitahálóra kell úgy ügyeskedni a gyümölcsöt, hogy az egyes szemek ne érjenek össze. Ha ezek, külön, külön kopogósra fagytak, villámgyorsan át lehet önteni egy műanyag dobozba, s így már „gurulósként” folytatják a fagyasztóéletet.