Jövő nyártól Magyarországon nem lesz jégkár

Jövő nyártól Magyarországon nem lesz jégkár

Gazdabolt 2017. máj. 19.

Várhatóan jövő év májusától működik az egész országra kiterjedő talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer, jelenleg ugyanis még csak Baranya, Somogy és Tolna megyét védi ilyen rendszer.

Ezzel, ha nem is teljesen, de lényegesen csökken a jég okozta kártétel. A jégesőt teljesen elhárítani, azt nullára csökkenteni nem lehet, ellenben az általa okozott károkat igenis lehet mérsékelni. Hogy szükség van a természeti jelenség elleni védekezésre azt egy adattal támasztotta alá: az utóbbi 35 évben a biztosított mezőgazdasági káresemények 20 százalékát a jégeső okozta. 2016-ban például az Alföldön és a Somlói borvidéken pusztított jelentősebben, összességében pedig 50 ezer hektár területen keletkezett jégesőkár.

Jövő nyártól Magyarországon nem lesz jégkár

Bár a fő cél a mezőgazdasági károk apasztása, de mindenki haszonélvezője lesz, így az épületek, gépkocsik - és még sorolhatnánk – is védettséget élveznek. A rendszer fejlesztésére egyedüliként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázott, ha nyer, akkor minden valószínűség szerint ők is működtetik majd.

A külföldi és hazai gyakorlatban ismert, hogy rakétás, repülős és talajgenerátoros módszerrel lehet védekezni a pusztító jégzivatarokkal szemben. A teljes körű, egységes rendszer kialakítására repülés esetleges akadályozása miatt a rakétás és a repülős módszer nem alkalmas ezért választották a talajgenerátoros megoldást. Már csak azért is, mert 1991 óta Baranya, Somogy és Tolna megyében a NEFELA Dél-magyarországi Jégeső elhárítási Egyesülés már üzemeltet egy ilyen eszközöket alkalmazó rendszert – amelynek eddigi működési tapasztalatai nagyon jók –, és a kamara rendszere kvázi ehhez csatlakozik hozzá.

A jégkárt mérséklő majdani hálózat úgy működik, hogy az ország területét felosztják egy 10 kilométeres négyzethálókra és metszéspontokban helyeznek el, összesen 984 jégeső elhárító talajgenerátort.

Ezek a szerkezetek ezüstjodid kristályokat gyártanak, és, ha jön vész, akkor ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így – a kevesebb nagy helyett, több és apróbb jégszem keletkezik - és mérsékelhető az esetleges kártétel.

A kárelhárítás ingyenes lesz. A költségeket - ami előreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintra rúg majd - a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák. A mostani beruházás összköltsége pedig mintegy 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán pedig évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezőgazdaságban.