Jönnek a levelek

Jönnek a levelek

Gazdabolt 2013. szept. 12.

Az ősz közeledtének félreérthetetlen jelei közé tartoznak már színesedő és később potyogó levelek. A levél zöld színét a klorofill adja. A klorofill révén jut a növény energiához. A levelek hullása és elszíneződése öregedésüket jelzi. Ilyenkor a növény által felvett vízben lévő sók koncentrációjának növekedése okozza a színváltást. Az élő levél ugyanis tiszta vizet párologtat el, és a növény szempontjából felesleges anyagok a levélben maradnak. A levélhullás előtt először lebomlik a klorofill. A levélben maradó karotin és xantofil sárgává, barnává változtatja a lombozat színét. A kezdeti sárgulást a különféle fajtákban, változatban más és más, másodlagos színezőanyagok módosítják. Például a vörös elszíneződést egy antocián nevű vegyület okozza. Az örökzöld lomb- és tűlevelűek szintén elhullatják lombjukat, csakhogy kevésbé látványosan. Leveleik élettartama ugyanis több év, ennyi idő alatt cserélődnek ki.

A gondos kertészre cudar napok várnak, mert kezdődik a vég nélküli sepergetés, gereblyézés. A hulló leveleket a kultúrkertekben sok és nehéz munkával lehet eltávolítani. Szerencsés a széljárta kert tulajdonosa, mert a fuvallat gyakran jótékonyan segít és egy kupacba kergeti a leveleket.

Ha egészséges az avar, akkor az égetés helyett meleg téli takarót lehet belőle készíteni a hidegre, fagyra különösen érzékeny növények számára. A bokrok, fák alatt a csupasz földön maradtak is eltűnnek előbb-utóbb. A humuszgyártó férgek fokozatosan lehúzzák a faleveleket a talajba, ott bomlásnak indulva javítják annak szerkezetét.

Másra is jó a száraz levél, ha bőven terítenek belőlük a gyökerek fölé és a szárak köré, akkor ezek kitűnő védelmet nyújtanak a föld alatti, a föld fölötti növényi részeknek. Egyébként az erdőkben is így működik az avar. Ha szükséges, a szétterített leveleket le lehet fedni, lemetszett ágas-bogas gallyakkal, tyúkhálóval, bármivel, ami szellős, és a földön tartja a leveleket, hogy ne fújja el őket a szél.

A kertben a lehullott leveleket a söprűként használható - legfelső fokozatba állított - forgókéses fűnyíróval, lombszívóval is el lehet távolítani. A fűnyíró tartályát gyakrabban kell kiüríteni, de elmaradhat a gereblyézés. Biztos módszer, ha szélcsendes időben a sávba összehordott leveleket A lombszívót most először dolgozóknak: előbb fújják a leveleket egy kupacba, utána kapcsoljanak szívó fokozatba, és gyűjtsék a leveleket. Nem érdemes az erős levélnyelű dió-, füge levelekkel, bármennyire is szárazak is bajmolódni, mert eltömi a gépet.

Vannak azonban beteg levelek, vagy olyanok, amelyeken gombabetegségek (feketefoltosság, levélrozsda), rovarok tojásai áttelelnek. Az ilyen leveleket, ha komposztálnak, tegyék a halom közepébe, ott a fejlődő hő megöli a kártevőket, kórokozókat. De megoldás a mélyen földbe ásás is. Ezenkívül a kukába is kerülhet az ilyen levél, vagy el lehet égetni.