Jól átgondolt kerti szerszámokra van szükség

Gerse János 2020. ápr. 30.

Gyakori kerti probléma, hogy a talaj túl kötött, tele van kövekkel és gyomokkal. Ugyanakkor szép virágágyásról, bőven termő jó zöldségekről és pompás pázsitról álmodoznak. Ezen innovatív módon lehetne segíteni.

Mindenekelőtt a talaj előkészítése a siker kulcsa. Egy néhány száz négyzetméteres területet rendben tartó hobbikertész számára csak hat szerszám fontos, a többi az esztendő nagyobbik részében a kamrában dologtalanul áll. Az ágyásokban jó hasznát lehet venni egy erős, vaskos nyelű, minél inkább kúpos palástú, kis ültető ásónak. A talaj forgatásánál fontos a négyzetes vasú ásó. Az esetek többségében lapátként is kielégítően működik. Egész évben sokat dolgozik a gereblye is. Ez az eredeti kerti szerszám sokféle célra felhasználható: gereblyézésre, kavicsok és egyéb törmelék felszedésére, komposzt és trágya kezelésére, az ásás után, a talaj finomítására, kiegyenlítésére. A vakondtúrások elsimításáról se felejtkezzünk meg. Ha válogatni lehet, akkor a kovácsolt, nyélre derékszögben álló, hegyes és minél hosszabb fogú a legmegfelelőbb.

A közkedvelt mondás szerint "a kapálás felér két locsolással". Arra kell törekedni, hogy a talajban lévő víz nagy hányadát a növényeink párologtassák el, vagyis a talajból való párolgást minimálisra csökkenteni, a konkurens növényeket (gazokat) kiiktatni. Kapálás nemcsak gyomtalanít - a gyomok tápanyagot vonnak el, de lombfelületükkel nagy mennyiségű vizet is elpárologtatnak a talajból – de hatékonyan segíti talaj nedvességének megőrzését, de alkalmassá teszi a talajt a nedvesség befogadására.

Fontos szerszám a talicska, de helyette megteszi két nagy festékes vödör is. Ezen kívül szükség van egy metszőollóra és egy ágvágó fűrészre. Metszőollóból felesleges a legdrágábbat vásárolni, a fűrész esetében azonban érdemes mélyebben a zsebbe nyúlni, ugyanis az egyik legnehezebb, legkörülményesebben végzendő kerti munkát nehezíti meg a hitvány szerszám.

A gyakorló kertészek azt mondják: óvatosan a szakkönyvekkel, különösen a nagy kertkultúrájú angol könyvek szerezhetnek sok meglepetést, ugyanis a hazai és a tenger közeli kerteket másként kell művelni.