Januári rekordok

Januári rekordok

Gazdabolt 2018. jan. 28.

Januárban az ország több pontján is megdőlt a melegrekord. Sokan örülnek a hirtelen jött januári tavasznak, mások inkább az elveszett téli napokat, a havat siratják. Viszont az enyhe időjárás a gazdáknak feladja a leckét. Tavaly ilyenkor éppen egyik nap a másik után, országos hidegrekordokat mutattak a hőmérők, most ennek ellenkezőjeként a meleg csúcsok lesznek múlté. Ha a szelősségeket nézzük, akkor a januári éves különbségben, a mínusz 28 és a plusz 18 között majd’ 50 fok a különbség. Ez nemcsak az emberi szervezetet, hanem a többet tűrő növényeket is próbára teszi. Ilyentájt egyébként normálisnak az számítana, ha a hőmérő higanyszála néhány foknyi mínuszban lenne és a földet pár centi hó takarná. Önmagában nem tesz jót a növényeket a tartós januári meleg, hiszen a klímánkon oly’ fontos fagyos téli időszakban eddig két hónap gyakorlatilag kiesett.

Januári rekordok

Az elmúlt hetekben nyugati, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, ami főként északkeleten, ködös, párás, az ország nagy részén azonban tavasziasan enyhe időjárást okozott. Az átlaghőmérséklet a mögöttünk álló heteken mintegy 6-7 fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A tartósan fagymentes déli országrészben már napok óta 15 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, így egyes növények nedvkeringése is beindult. Főként a déli lankákon rügyeznek a gyümölcsfák, és megkezdődött a metszés is. A ködösebb, párásabb északkeleti országrészben ezek a folyamatok még nem jellemzőek, nyugalomban van a természet. A meleg időnek megfelelően a talaj hőmérséklete is jóval magasabb az ilyenkor megszokottnál, 5 cm-es mélységben 5-7 fokos értékek a jellemzőek.

Jellemző, hogy a talajélet is megindult, amit jelez a nagyszámú friss vakondok kupac is. Hogy ez a faramuci idő milyen hatással lesz a növények idei szezonjára, s a távlatokra, a mérleget csak később lehet megvonni. Az biztosnak látszik, hogy a kártevőknek jó évük lesz, hiszen az elmaradt hideg miatt vehemensebben és többen támadnak majd tavasztól. Ezért csak ajánlható, hogy – ahol szükséges a metszés – után, rögtön fogjanak a lemosó permetezéshez és ezt kora tavasszal érdemes megismételni.