Inkább csalogatni, mint zavarni

Inkább csalogatni, mint zavarni

Gazdabolt 2017. aug. 9.

Többen kérdezték már, hogyan lehetne kiirtani a kertjükben túlságosan elszaporodott gyíkokat. Nem nagyon értettem a kérdést: Magyarországon az összes kétéltű- és hüllőfaj védett, tehát nem pusztíthatjuk el őket.

Hazánkban a következő fajok élnek:

zöld gyík (Lacerta viridis)

fürge gyík (Lacerta agilis)

elevenszülő gyík (Zootoca vivepara)

fali gyík (Podarcis muralis)

homoki gyík (Podarcis taurica)

pannongyík (Ablepharus kitaibelii fitzingeri)

lábatlan gyík (Anguis fragilis)

Másfelől a gyíkot azért sem érdemes kiirtani a kertünkből, mert rovarokkal, meztelen csigákkal táplálkozik, ezért kifejezetten hasznos.

A gyík változó testhőmérsékletű, és szeret a napfényes köveken sütkérezni, de az idei kánikulában érdekes megfigyelni, hogy inkább a levelek árnyékában napoznak, gyakran az is elég nekik.

Inkább csalogatni, mint zavarni

A másik izgalmas dolog a gyíkokkal kapcsolatban, hogy újranövesztik az elveszett farkukat. A közelmúltban elhunyt Varga Katalin egyik aranyos meséje a Gőgös Gúnár Gedeonból arról szól, hogy Gyuri kakas az udvaron lát egy, a napon sütkérező állatot. Azt hiszi, hogy béka, aki farkat lopott magának. Amikor pedig könnyedén lecsippenti a farkat, akkor látja, hogy tényleg béka. Néhány nap múlva újra látja a gyíkot, amelynek addigra kinő a farka, megint lecsípi, és a gyík néhány nap múlva megint visszanöveszti a farkát. Szerencsére Gyuri kakas édesapja elmagyarázza neki, hogy ez egy gyík, amelyik képes a farkát újranöveszteni. Attól kezdve Gyuri kakas nem bántotta a gyíkot.

Ebből a meséből annyi igaz, hogy a gyík képes az öncsonkításra, azaz az autotómiára; ezzel a módszerrel védekezik a ragadozók ellen. Ha megtámadják, ledobja a farkát, amely még egy ideig rángatózik a földön, magára vonva ezzel a ragadozó figyelmét. Ezalatt a gyík elmenekülhet. Az állat 45-60 nap alatt regenerálódik, de ez a farok már nem ugyanolyan, mint a korábbi: vékonyabb, nem csontos, hanem porcos, és ezt többé nem tudja ledobni.

A gyíkokat tehát nem elkergetni vagy irtani kell, hanem a legjobb, ha direkt a kertünkbe csalogatjuk őket. Ez több módon is lehetséges: kertünk napsütötte részét beültetjük fűszernövényekkel, a kerítésen réseket hagyunk vagy befuttatjuk kúszónövényekkel.