Ilyenkor csak akkor metszenek, ha nagyon muszáj

Ilyenkor csak akkor metszenek, ha nagyon muszáj

Gazdabolt 2017. szept. 17.

Különösen a rendszeresen öntözött kertekben nagyot nőttek a cserjék, de a fiatal fák is. Nem árt őket a megfelelő időben elvégzett koronaalakítással kicsit visszafogni. Arra azonban ügyelni kell, arra hogy a legtöbb növény fő metszésének ideje a tél vége. A cserjék esetében azonban meghatározó a virágzási idő. Ha tavasszal szorít az idő, most is lehet metszeni. Azzal azonban számolni kell, hogy a hideg tél elfagyaszthatja végállónak hagyott rügyeket. Ez azt jelenti, hogy a nem mindig arrafelé fog indulni a hajtás, amerre szeretnék. Most, ahogy a tél végén és kora tavasszal, a nyáron, az abban az évben növő hajtásokon virágzókat kell metszeni, ilyen például a nyári orgona. A tavasszal virágzókat (aranyvesszőt, orgonát), csak virágzás után szabad megmetszeni. Mindettől függetlenül egy-egy nagyobb, zavaró, vagy sérült ágat most is ki lehet nyisszantani.

Ilyenkor csak akkor metszenek, ha nagyon muszáj

A nagyobb lélegzetű kert átalakítások mellett érdemes finomhangolásokkal családot meglepni. Ilyen lehet, ha egy-egy megunt, vagy csúffá vált bokrot kicserélnek. Például színes bogyójú cserjékből néhányat lehet a csoportba ültetni. Az egyhangú zöldet például izgalmasan megtörheti a kék-piros bogyójú kései végzetcserje (Clerodendrum trichotomum), floridai bangita (Viburnum nudum), amerikai karmazsinbogyó (Phytolacca americana) vagy a fajdbogyó (Pernettya mucronata) ez utóbbi téli díszként megél kisebb edényben is a teraszon.

Ilyenkor van mód a kert átalakításának előkészítésére is. Érdemes a nagyobb gyepfelületeket monotonitását egy-egy virágágyással, egy szoliterként tartott cserjével oldani. Ennek megalapozására az ősz a legalkalmasabb. Nem árt azonban tájékozódni a kiszemelt cserje elvárásairól. Jó, ha az ágyás felásott, trágyázott állapotban telel, ha viszont hagymásoknak szánjuk, akkor a korán virágzók hagymáinak novemberig a földbe kell kerülni.

Sok hasznot hajt a növényzetnek, ha a lehullott beteg leveleket összegyűjtik és megsemmisítik, a leveleken túlélő gombák szaporítóanyagai ugyanis így már nem lesznek képesek fertőzni a következő szezonban. Nem érdemes ugyanakkor megvárni, amíg az utolsó levél is lehullik a fákról, hiszen ilyenkor a kert méretétől függetlenül már kezelhetetlenül nagy mennyiség gyűlik össze az elhalt levelekből. Az égetés már tilalmas, ezért ahol nincs komposztálásra lehetőség, trükkökhöz kell folyamodni. A frissen hullott lomb tömegét nem egyszerű csökkenteni, a levágott fű esetében segíthet a nap, hiszen a gyepen hagyott nyesedék töredékre szárad, s később gereblyézve egyszerűsödik az elhelyezés. A levél nem ilyen, ugyanis amikor lehullik, már száraz, vagyis a tömege az idő múlásával alig csökken.