Így metsszük a hortenziát

Így metsszük a hortenziát

Pap Edina 2023. márc. 19.

Újra népszerű a hortenzia, nemcsak a hagyományos kertekben, de a mai modern minimalista udvarokba is sokan választják; kellemesen lazítja a szabályos formákat. A hortenzia metszése sokaknak fejtörést okoz, pedig egyszerű művelet, ha ismerjük a különböző fajok, típusok virágzási tulajdonságait.

A hortenzia virágzata bugavirágzat, amely lehet gömbölyded, tányérszerűen lapított, félgömb alakú vagy kúpos. A virág díszét elsősorban a meddő virágok megnagyobbodott, sziromszerű csészelevelei adják. A „hagyományos” nagyvirágú, más néven kerti hortenzia mellett egyre népszerűbb a bugás, a cserjés, az érdeslevelű, a tölgylevelű vagy éppen a kúszó hortenzia. A metszés szempontjából ezeket a fajokat alapvetően három csoportra osztjuk.

Az első metszési csoportba az egy- vagy többéves vesszőkön virágzó fajok sorolhatók. Ide tartozik legváltozatosabb virágszínű „hagyományos” kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla). Legtöbben a gömbvirágú változatát ismerjük, de sok szép ún. tányérvirágú fajtája is van (pl. Zorro, Messalina, Libelle, Brenxi). Érdekességük, hogy a meddő virágok nagyméretű csészelevelei a virágzat külső kerületén helyezkednek el, míg az apróbb valódi virágok a virágzat belsejében nyílnak. Az első metszési csoportba tartozik még a japán hegyi hortenzia (Hydrangea serrata), valamint a kúszó hortenzia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) is.

A metszést tavasz végén végezzük el, amikor már nem kell komolyabb fagyokra számítanunk. Télen a meghagyott elnyílt virágbugák megvédik a vesszőket és rügyeket a fagytól, nem mellesleg mutatósak is.

Ennél a típusnál a metszés során először az meghagyott virágfejeket távolítsuk el, legfeljebb a 2 felső rügypár alatt, majd a száraz, sérült vagy beteg vesszőket vágjuk ki tőből a bokorból. Az idősebb hortenziabokrok esetében a többéves vesszőket is vágjuk ki tőből, mert túlságosan sűrű lesz a bokor, és a nagy levéltömeg árnyékoló hatása miatt nem fejlődnek ki a virágok. Az idős vesszők rendszeres eltávolításával bokrunk örökké fiatal, életerős, dúsan virágzó lesz, és a növekedése is jobban kordában tartható.

A kúszó hortenziát csak akkor kell metszeni, ha túlnőtte a neki szánt helyet. Elnyílt virágai sokszor maguktól lehullanak.

Ha idős, magára hagyott hortenziabokrot örököltünk, akkor a legjobban tesszük, ha a talajtól 10 cm-re tőben visszavágjuk az egész tövet. Bár abban az évben a virágzásról le kell mondanunk, de új, friss vesszőket nevel, amiken a következő nyáron már virágozni fog a növényünk.

Metszés után adjunk tartós hatásúhortenzia és rhododendron műtrágyát és jól öntözzük be a növényt.

A kerti és az érdeslevelű hortenziának vannak újravirágzó változatai is, amelyek az idősebb vesszőkön, illetve az azonos évi hajtásokon is hoznak virágot, különösen, ha hosszú és enyhe az ősz. Metszésük során az előbbiekben ismertetett módszert alkalmazhatjuk. Népszerű újravirágzó fajták az Endless Summer, a Summer Crush, a Bloomstruck, a Blushing Bride, a Tuff Stuff és a Penny Mac.

A második metszési csoportba az azonos évi hajtásokon virágzó fajok, a cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) – legnépszerűbb fajtái az Annabelle, Pink Annabelle, Silk Annabelle, Candybelle Bubblegum –, illetve a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) – legismertebb fajtái a Limelight, a Bobo, a Tardiva, a Unique – tartozik. Ezeknél a fajoknál a növényt a legalsó egészséges, duzzadt rügypárig metsszük vissza, szintén tavasszal. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a bokrunk elsűrűsödik, bár bőven virágzik, de a bugák sokkal kisebbek lesznek. Az Annabelle fajta például képes akár sárgadinnye méretű virágbugákat is nevelni.

A harmadik csoportba az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera) – legismertebb fajtaköre a Villosa és a Sargentiana –, valamint a tölgylevelű hortenzia (H. quercifolia) tartozik. Ezeket a növényeket egyáltalán nem kell metszeni, csupán az elnyílt virágokat és a sűrűn vagy nem megfelelően növő, illetve károsodott vesszőket kell tőből kivágni a bokorból tavasszal.

Akkor sem követünk el hibát, ha egyáltalán nem metsszük a hortenziát, csak az elnyílt virágokat távolítjuk el, és szükség esetén a vesszők tőből történő eltávolításával ritkítjuk a bokrot. Ez minden típusra igaz.

Pap Edina
kertészmérnök