Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2017. évi 2. levél

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2017. évi 2. levél

Gazdabolt 2017. ápr. 5.

Végérvényesen megérkezett a tavasz! Fakadnak, virágoznak a növények és felébredtek a károsítók is… Március utolsó napján valószínűleg a galagonya-sárgarépa levéltetű kárképét fényképeztem, bimbós galagonyán.

Éhesen, egyből rágásra készen ébrednek fel téli álmukból a selyemfényű puszpángmoly hernyói is. A kecskeméti és a szombathelyi kollégám szerint is jó állapotban vannak, már mozgolódnak. Nem gyérítette őket a tél. Készülhetnek a védekezésre! Még az összeszőtt hernyófészkek lemetszésével is gyéríthetjük a lárvákat, de nagyobb sövényeknél nem kerülhetjük el a permetezést. Közterületen a Dimilin 25 WP-t ajánlom, jól bevált, a fiatal hernyók ellen hatásos. Érintkezni kell a lárváknak a permetlével, tehát nagy nyomással a bokrok belsejébe kell bejuttatni a rovarölőt. Megkésett kezelésnél, nagyobb hernyók ellen a Decis Mega + Mospilan 20 SG kombináció is eredményes lehet. Mindenképpen keverjenek tapadásfokozó szereket is a permetléhez.

Az idei év nagy újdonsága, hogy feromoncsapdával is megfigyelhetjük a későbbi betelepedését. A Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Intézete által kifejlesztett csapdát megtekinthetik és megrendelhetik a http://www.csalomoncsapdak.hu oldalon. A csapdatípus (VARL) megegyezik a középső fotón látható vadgesztenyelevél-aknázómolynál használt csapdával. (Érdemes körülnézni az oldalon! Sok egyéb, a közterületi dísznövényeket is károsító rovar nevével találkozhatnak a felsorolásban. Ilyenek pl. az egynyáriak virágbimbójában rágó gyapottok bagolylepke, vagy a mézharmattermelő levéltetvek.)

Megjelentek-e a kártevők és ha igen, akkor mikor védekezzünk ellenük? Ezekre a kérdésekre adhat választ a növényvédelmi előrejelzés. Használata a közterületi növényvédelemben is egyre fontosabbá válik.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2017. évi 2. levél

 

 

 

 

 

 

 

Április 4-én felszereljük a vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdáit is. Az alábbi budapesti, vidéki és már országon kívüli helyszíneken követjük majd a moly rajzását:

Tahi

faiskola

 

XI.ker. Ménesi út

 

XI.ker. Bozókvár u. park Gödöllő, kastély III.ker. Árpád fejedelem útja XIV. ker, Mogyoródi út, szakiskola XIV: ker.

Állatkert

VIII.ker. Füvészkert Kecskemét,

reformátustemető

 

Kecskemét

köztemető

Maroslele Hódmező-

vásárhely

Szombathely Beregszász

(Ukrajna)

Kollégáimmal keddenként megszámoljuk a heti fogást és frissítjük a www.magyarnovenyorvos.hu és a www.zsigogyorgy.hu oldalakon található táblázatot. Itt minden érdeklődő megnézheti a rajzás menetét és eldöntheti a permetezés időpontját. Tehát az első adatot április 11-én küldik a kezelők. Nagyon eltérő fejlettségben vannak a fák, a fénykép ma készült. Lehet, hogy április közepén már kezdeni kell a permetezést?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felállította az országos előrejelző hálózatát. A megfigyelt növények között szerepel pl. a platán, a vadgesztenye, a puszpáng, a juhar, a hárs, a tölgy, a fagyal, néhány örökzöld faj és a parlagfű is. A honlap címe: www.novenyvedelem.nak.hu, hetente érdemes ellátogatni rá, késő őszig működik.

 

Budapest, 2017. március 31.

Üdvözlettel:

Zsigó György, NMNK