Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/3

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/3

Gazdabolt 2014. aug. 3.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/3► Az amerikai lepkekabóca fejlett lárváit már júniusban megtaláltam, most megérkeztek a szürke, lepkeszerű imágók is. 2004. óta már megismerkedtünk velük, fotókat sem mellékelek. Az elmúlt három évben is beindultak nyár elején, de a folytatás, a hajtások intenzív növekedését gátló forró, aszályos hónapok leállították a szaporodásukat. Vajon milyen lesz az idei szezon? Hány lakossági bejelentés érkezik majd a csöpögő váladékuk, a mézharmat miatt?
Teljesen nem lehet megszüntetni a jelenlétüket, hiszen több száz tápnövénye van. A közterületi növények permetezésével csak egy ideig lehet megállítani a kártételüket. Jól repülnek, a környezetből ismételten betelepülnek. Ezt meg kell értetni a lakosokkal! Védekezésre javaslom a Decis Mega + valamelyik Mospilan + Dimilin 25 WP + olajos adalék (pl. Vektafid A, Niral, stb.) kombinációt.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/3Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/3

► Hétfőn, Nagyrédén fotóztam a selyemfényű puszpángmoly kártételét, a történelmi kastélyparkban. A hernyók többsége már befejezte a táplálkozását, bábozódik. Dr. Szeőke Kálmántól kaptam az imágó fotóját, a sukorói fénycsapdában is fogták az idén, ezt az egyébként igen mutatós lepkét. Faiskolai anyaggal Budapestre is behurcolták, tavaly. Idén már Szegedről, Csongrádról, Székesfehérvárról, Óbudáról és a XVI. kerületből is érkeztek bejelentések. Köszönjük, kérem jelezzék Önök is ha találkoztak a kárképével!
A nyugati országrészben dolgozó növényorvosok egy-két éve küzdenek vele, szerintük nehéz ellenfélnek számít. A sűrű szövedékét áttörve, a sövények belsejébe kell bejutni a permetlének. A lárvakelésre kell időzíteni a kezelést és nedvesítő szert is használjanak. Az előrejelzésére szolgáló feromoncsapda előállításán is dolgoznak a kutatók. (Dr. Vétek Gábor és munkatársai cikkét feltettem a honlapomra.)

► A pajzstetveket nem lehet egy kalap alá venni. Eltérő biológiájuk miatt, eltérő védekezést igényelnek. Egy külön levélben írunk majd róluk. Kérem, addig is nézzék meg a honlapomon dr. Fetykó Kinga összeállítását és a félelmetes, szürke ostorfa-teknőspajzstetű ismertetőjét. Idézek a kísérő levélből:

„Egy tavaly megtalált, faunára új pajzstetű fajjal kapcsolatban kérnénk a segítségeteket. Egyelőre csak Budapesten és Kecskeméten találtunk súlyosan fertőzött nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) egyedeket, de nem kizárt, hogy az ország egyéb pontjaira is eljutott. Nagyméretű állatokról van szó, könnyen észrevehetők a közel
1 cm-es pajzsokkal borított ágrészek. Sokszor, az általuk kibocsájtott ragadós mézharmat árulja el tömeges jelenlétüket, vagy a sárguló lombozat hívja fel rájuk a figyelmet. Kérésünk, hogy ha valaki észleli a fajt a lakóhelye környékén, jelezze azt nekünk (az is fontos adat, hogy kerestem, de nem találtam…).
Összeállítottunk egy rövid ismertetőt is a fajról, Üdvözlettel: Fetykó Kinga és Haltrich Attila”

► El kell kezdeni a platánok permetezését a platán csipkéspoloska és a gombái ellen. (Lásd az 5. és a 6. levelünket.) A Decis Mega kontakttan, míg a „Mospilan” felszívódóan, belülről véd a rovaroktól. A felszívódó Topas 100 EC gombaölő mellé a poliszulfidot tartalmazó Tiosolt is érdemes betenni. Lisztharmat elleni hatással is rendelkező, kiváló készítmény. Hosszú évek óta használjuk, korábban még a növényvédő szerekhez tartozott. Most, egy kicsit módosítottak az összetételén és lombtrágyaként engedélyezték.

(Hasonlóan a rézszulfáthoz, mely „réz mikroelem” tartalmú „műtrágya” lett. De rezet számtalan „műtrágyában” vagy „mikroelem tartalmú oldatban” azaz lombtrágyában is megtalálhatjuk. Némelyikük jelentős gomba és baktériumölő mellékhatással is rendelkezik.) A védekezéseknél ezekkel a termékekkel is számoljunk!

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))