Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/2

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/2

Gazdabolt 2014. jún. 5.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/2► A hűvös, esős időjárás visszafogta a platán rovarkártevőit. Jelenleg a platán-csipkéspoloska sem okoz gondot. Később biztosan számíthatunk rá! A levéltetvek fotóját is inkább csak érdekességként illesztem be. A platánlevél sátorosmolytól sem kell tartani. 2004-ben Budapesten nagy riadalmat keltett. Mára csökkent a jelentősége, kártétele meg sem közelíti a vadgesztenyelevél-aknázómolyét.
A harmadik fénykép a platán apignomóniás betegségének két tavaszi tünetét mutatja. A levélerek jellegzetes barnulását és a fonnyadó, száradó hajtásvégeket láthatják a képen. A fa ága, törzse is fertőződhet, rákos sebek és száradó ágak jelzik a gomba útját. Ezeken a fás részeken illetve a lehullott levelekben telel át. A lehullott lomb összegyűjtésével és az őszi-tavaszi rezes lemosással védekezhetünk ellene.
A hétvégén már súlyosan fertőzött fákat is találtam Hódmezővásárhelyen, Óbudán és a Ferencvárosban. Ahol engedi a költségvetés, ott permetezzenek, elsősorban a fiatal fák vannak veszélyben. Akár ki is pusztulhatnak! Amennyiben csak a csipkéspoloskához időzített egyszeri védekezés lehetséges, úgy a rovarölőt majd kombinálják a penkonazol hatóanyaggal. Faiskolákban 10-14 naponként permetezik a csemetéket rézzel.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/2► Nemsokára egy réztartalmú gombaölő is megkapja a közterületi engedélyt. Már csak aláírásra vár a
rézhidroxid engedély-kiterjesztése. Sok zöldségfélében, bogyósokban, szőlőben, az almatermésűekben és a csonthéjasokban, vegetációban is bizonyított. Az előírások betartásával, sehol sem perzselte a leveleket. Az egyik legmodernebb, legkevésbé fitotoxikus formában tartalmazza a rezet (rézhidroxid). Biztonságból permetezési próbát javaslok az első kezelés előtt. Még nem tesztelték díszfákon és nagyon eltérő a rézérzékenységük.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken-2014/2
► Közterületi engedélyt kapott a NeemAzal® T/S. A hatóanyaga a trópusi Neem-fa magjából kivont azadirachtin. E hatóanyag megállítja a kártevők táplálkozását, csökkenti termékenységüket és gátolja vedlésüket. Felszívódik a levéllemezbe, ezért hatástartama hosszú, és olyan nehezen kontrollálható kártevők ellen is hat, mint a molytetvek és az aknázómolyok. A vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen az első két lárvastádium ellen, akár 3-szor ismételve. A készítmény a hasznos élő szervezetek többségét (pl. fürkészdarazsak, katicabogarak, ragadozó atkák) nem károsítja.” A fentiek alapján, a megkésett vadgesztenye permetezésnél is eredményes lehet, mert az aknák védelmében fejlődő, fiatal aknázómoly hernyók ellen is hatásos.
► A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja, évzáró kirándulást szervezett a nemrég felújított Budai Arborétumba. Vezetőink: Sőtöriné dr. Diószegi Magdolna (egyetemi adjunktus, Dísznövény Tanszék, Corvinus egyetem) és Dr. Haltrich Attila (egyetemi docens, Rovartani Tanszék, Corvinus Egyetem). Találkozás: 2014. június 6-án (pénteken) 14.00 órakor a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának főbejáratánál (az egykori Kertészeti Egyetemen, 1118 Budapest, Villányi út 29-43). A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

(Zsigó György, NMNK, (után közlés))