Hogyan válasszunk fűnyírót?

Hogyan válasszunk fűnyírót?

Gazdabolt 2015. aug. 10.

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy milyen motorral hajtott gépet szeretnénk.

A motor típusa
Az elektromos fűnyírók olcsók, könnyűek, csendesek, de használatuk során a kábel korlátozza a szabad mozgást. Nagy kiterjedésű, fákkal, virágágyásokkal, cserjecsoportokkal tagolt kertbe nem való. Ilyen helyre benzinmotoros fűnyírót válasszunk, amely lényegesen nehezebb, drágább és hangosabb is, és nem éppen környezetbarát. Erősebb motorja miatt elhanyagolt területre is ez való. Átmeneti megoldást kínálnak az akkumulátoros típusok, amelyekkel egy feltöltéssel 500-700 m2-es területen lehet folyamatosan dolgozni.

A gép mérete
A következő lépésként a gép méretét kell meghatároznunk, ami a területnagyságon kívül attól is függ, hogy mennyi időt kívánunk a fűnyírással eltölteni, és meddig akarjuk használni. A kis vágásszélességű (32-36 cm) gépek teljesítménye is kisebb, így túlságosan nagy területen - azon túl, hogy lassabb velük a munka - hamar elhasználódnak. Nem is beszélve arról, hogy gyűjtőtartályuk is kisebb, ezért azt gyakrabban kell üríteni. Ilyen kis gépet 200-300 m2-nél nagyobb gyepfelületre nem érdemes megvásárolni. 500-600 m2-ig a 40-42 centis vágásszélességű, 600-1000 m2-ig pedig az 51 centis vágásszélességű fűnyíró lehet az ideális választás.
A barkácsáruházakban viszonylag olcsón kínált damilos vagy acélhuzalos szegélynyírót nagy terület nyírására ne használjuk. A neve is sugallja, hogy járdák, utak menti gyepszegélyek tisztántartására alkalmas. A huzalos vágószerkezet óriási kárt tehet a fák kéregszövetében.
A nagyobb (40-51 cm) munkaszélességű fűnyírók tömege is jóval nagyobb, ezért meglehetősen nehéz tolni őket, különösen dombos területen. Ekkora gépnél már ne sajnáljuk a néhány ezer forintos többletárat, és válasszunk önjáró típust, amelynek hajtott kerekei vannak.

Fűgyűjtő
A legtöbb fűnyíró fűgyűjtő kosárral is rendelkezik, ami megspórolja nekünk a gereblyézés fáradtságos munkáját. Ezen kívül a gyűjtőkosárral járatott gépnél kisebb a veszélye az esetleges kavicsfelverődésnek is. Gyakori fűnyírás (heti 2-szeri) és tiszta terület esetén érdemes azonban egyszer-kétszer gyűjtőkosár nélkül füvet nyírni, és 1-2 centis nyesedékmulcsot hagyni a gyepfelületen, ami nyáron árnyékolja a füvet, és némi humusszal gazdagítja a talajt. Gyűjtőkosár használatával elkerülhető a gyommagvak szétterítése, és az allergiát okozó pollenek szétszóródása is némileg csökkenthető. Elhanyagolt, ritkán nyírt, zsombékos területen célszerűbb inkább az oldalkihordós típust választani.
A "bio" vágórendszerű fűnyírókhoz nem tartozik gyűjtőkosár. A füvet felaprítják, és egyenletesen szétszórják a felületen. Ez a nyírórendszer csak jól karbantartott, rendszeresen nyírt gyep esetén alkalmazható.

Önjáró szerkezetek
A fűnyíró traktor és az önjáró felülős fűnyíró közötti alapvető különbség a vágószerkezet elhelyezkedésében van. Míg a fűnyíró traktor vágószerkezete a karosszéria középpontja alatt helyezkedik el, addig a felülős önjáró gépnél a gép elején foglal helyet. Az utóbbi előnye, hogy a kerekek nem tapossák le a levágandó füvet, jobban lehet vele manőverezni, jobban meg lehet vele közelíteni a tereptárgyakat, és a munka is ellenőrizhetőbb. Hátrányuk, hogy nem annyira stabilak, mint a fűnyíró traktorok, és a nyesedék összegyűjtésére nincs lehetőség. Az önjáró fűnyíróknál és traktoroknál a következő különbség a kerekek kormányzásában van. Amennyiben ilyen szerkezet megvásárlására szánjuk rá magunkat, összkerék hajtású, csuklós változatot válasszunk, amely dombos területen, domb- és lejtmenetben egyaránt biztonságos. A fordulásnál azonban vigyázzunk, mert túl éles kanyarban oldalra borulhat.

Új találmányok
Ejtsünk néhány szót az utóbbi évek találmányairól is. A levegőaláfúvásos (légpárnás) fűnyíró könnyed munkát tesz lehetővé. Fordulékony, alacsony kialakításának köszönhetően a cserjék földre hajló ágai alá is odafér. 25 és 40 centi vágószélesség közötti méretekben kapható. A légpárna megfelelő működése érdekében azonban csak viszonylag sík területen dolgozik megfelelően. A legkényelmesebb megoldást kétségkívül az automata fűnyíró gépek kínálják. Egyetlen cég kínálatában kapható ilyen; napelemes és akkumulátoros kivitelben. A gépek határoló kábelek mentén dolgoznak, vágási szélességük 22 centi. Gyártójuk 1200-1500 m2 terület nyírására is megfelelőnek találja ezeket a típusokat. Kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt végeznek?

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető