Hogyan készítsük fel a gyepet a téli stresszre?

Hogyan készítsük fel a gyepet a téli stresszre?

Biró Zoltán 2019. okt. 28.

LandscaperPro tanácsok: Hogyan készítsük fel a gyepet a téli stresszre? 

Használjunk mindig őszi műtrágyát, amely nitrogéntartalma alacsony, míg káliumtartalma magas. Ettől a sejtfalak megerősödnek és a növényi sejtek sótartalma megnő. A kálium csökkenti a sejtnedv fagyáspontját és kisebb kárt okoz a gyepben a fagy. Általánosságban elmondható, hogy a dekorációs célokat szolgáló pázsit valamennyivel kevesebb műtrágyát igényel, mint az a gyep, amelyen gyakran sétálnak, vagy amelyet a szabadidős tevékenységek megviseltek.

A tél beállta előtt érdemes lesz figyelmeztetni a kerttulajdonosak, hogy milyen fontos mindentől megtisztítani a gyepet ahhoz, hogy megelőzzük a nedvesség miatt kialakuló hópenész foltokat. 

Ha igazán szép gyepet szeretnénk tavasszal, akkor késő ősszel érdemes még a tél beállta előtt megszellőztetni egyszer az egész pázsitot. Ehhez vannak speciális gépek, amelyek akár bérelhető formában is elérhetők. .

Ha az akarjuk, hogy a fűcsomók tele legyenek tápanyaggal, és megerősödjenek a tél beállta előtt, ahhoz szükségünk lesz arra, hogy magas kálium tartalmú burkolt műtrágyát szórjunk a pázsitra. Ennek hatását nem láthatjuk majd azonnal, hiszen ilyenkor a szükséges tápanyagok már nem oldódnak ki olyan gyorsan a hideg talajban, de a burkolatban maradó tápelemek azonnal elérhetővé válnak a gyep számára, amint a talaj tavasszal újra felmelegszik. 

A Landscaper Pro Pre-Winter Őszi-téli felkészítő gyepműtrágya megfelelő mennyiségű és arányú tápanyaggal látja el a gyepet a téli felkészüléshez. 

Mayerhofer Attila 

ICL Specialty Fertilizers

Everris Magyarországi Képviselet