Hasznos segítőink a lombgyűjtésben

Hasznos segítőink a lombgyűjtésben

Pap Edina 2020. nov. 22.

A hétvégén megérkezett az első fagy, ami az utolsó leveleket is lekényszerítették a fákról. A lombgyűjtés kiváló őszi sport, de sokaknak nem fűlik rá a foguk, vagy nem bírja az ízületük. Sajnos vannak, akik éppen azért nem ültetnek fákat az udvarukba, mert ősszel össze kell szedni a hullott lombot. Gondoljunk arra, hogy az a két-három hétvégés novemberi elfoglaltság azonban megéri a két-három hónapon át tartó üdítő nyári árnyékért! Nem is beszélve a fák klímavédelmi szerepéről. Bár a lombsöprés elég kemény fizikai munka, néhány trükkel és eszközzel könnyebbé tehetjük.

Kezdjük a lombseprűvel. Válasszuk könnyű, műanyagból készült, széles típust, amivel nagyobb fogással több levelet tudunk egybegyűjteni. Jobb, ha a szögletes, szélesebb fogú változatot használjuk, mert arra kevésbé szúródnak föl a levelek, mint a keskenyebb, drótfogú típusra. A levelek összegyűjtésére számos kezes eszköz szolgál; lombgyűjtő kanál, műanyag kocsi vagy összecsukható hengerzsák. Mind-mind praktikus eszközök abban az esetben, ha kevés levélről van szó. De mi a helyzet akkor, ha „ipari mennyiségben” keletkezik a hullott lomb?

A legkézenfekvőbb eszköz a fűnyíró gép, aminek ilyenkor is nagy hasznát vehetjük. A legfölső nyírási magasságra állítva a gyűjtőkosárba összeszedhetjük vele a leveleket. A mulcsozó funkcióval is rendelkező gép össze is aprítja azokat.

Akinek 8-10 dísz-és gyümölcsfája van a kertben, annak már érdemes beszerezni egy lombszívó-fújó készüléket. A legjobb az akkumulátoros típus, mert használatakor nem kell attól tartanunk, hogy csendháborításért feljelent a szomszéd: akár vasárnap délben is dolgozhatunk vele, ha úgy van kedvünk vagy időnk. Apróságnak tűnik, de üdülőövezetekben, ahol csendrendelet van érvényben, igenis, oda kell figyelni erre a szempontra is. A lombfújó készülékkel könnyen képezhetünk kupacokat, amit azonban megint csak kézzel kell fölszednük. Ha szívó üzemmódban is működtethető gépünk van, akkor a hozzá járó zsákba gyűjthetjük a lombot, amit a szerkezet föl is aprít. Ez a funkció akkor nagyon hasznos, ha virágágyásból, nehezen elérhető szegletekből, sarkokból kell kiszippantanunk a hullott leveleket.

A legnagyobb  dilemma előtt azonban akkor áll a kertészkedő ember, amikor a nagy szorgalommal összegyűjtött leveleket el is kéne helyeznie valahol. De hol? A komposztálóládánk már dugig van a veteményesből kikerülő zöldmaradványokkal és a konyhai hulladékkal. Nincs már benne hely.

Akinek egy ládája van, az most úgy csinálhat helyet benne, hogy a felső, bomlatlan, nyers rétegeket leszedi a tetejéről, és az alsó, komposztálódott részeket szétteríti a veteményes kertben, ahol beásásra kerül, vagy a gyümölcsfák vagy a fagytól védendő bokrok köré halmozza. Ha még ez se lenne elég, akkor gyűjtsük nagy 110-120-literes fekete kukászsákokba. A zsákok oldalát néhány helyen lyuggassuk ki, és így is jól komposztálódik a lomb, télen persze kicsit lassabban.

A legtöbb hulladékgazdálkodási társaságtól lehet igényelni zöldhulladék-gyűjtő zsákokat vagy kukákat. Megjegyzem, hogy a zöldhulladék elszállítása jóval drágább, mint a kommunális szemété. Ez is bizonyítja, hogy szervezeti szinten sem tudunk mit kezdeni a zöldhulladékkal, amit értékes humuszképző szerves anyagnak aposztrofálunk! Környezettudatosabb társadalmakban ez már nem gond: Bécsnek például saját komposztáló üzeme van, ahol a közterületekről és a lakosságtól begyűjtött, szelektíven kezelt zöldhulladékból komposztot készít, amit tavasszal kedvező áron értékesít a kertészkedők számára, zsákolva vagy ömlesztve. Na, ide kellene eljutnunk!

Ha valóban irdatlan mennyiségű hullott levelünk van, akkor az égetés helyett még mindig a legkörnyezet- és emberbarátabb módszer, ha kihordjuk és egyenletesen szétterítjük az utaktól, vízelvezető árkoktól távol eső – és természetvédelmi területet nem érintő (!) – mezőgazdasági erdősávokban, vagy szétszórjuk a még fölszántatlan szántóterületeken…természetesen a műanyagzacskó nélkül, a gazda engedélyével.

Nos, máris érintettünk egy szintén kényes témát, a kerti égetés kérdését. Jövőre ugyanis már jogszabály tiltja azt. Mit tehetünk mégis? Erről írok legközelebb!

Pap Edina
kertészmérnök