Harkály és meszelő

Harkály és meszelő

Gazdabolt 2013. jan. 10.

A fakopáncs látogatása után elő kell venni a sebkezelőt

A fakopáncs, bármelyikről is legyen szó, szép, színes és hangos madár. Ilyenkor télen, derék kopogtatásától hangzik az erdő. A zordabb időben meg-megjelennek az erdőközeli kertekben is. Ha a kirakott madáretetőnél várnak a sorukra még nincs baj, ha viszont élő fát vagy épületet forgácsol, az már nem jelent jót.

Az éhes harkályféle a kertben körbefigyel, hallása, szaglása éles szem és a nem utolsó sorban csőre segíti, az etetőn túli, rejtőző falatokhoz. Szorgalmasan puhatolgatják azokat a helyeket, ahol valamilyen csemegét sejtenek, ám a gyengébb csőrű szárnyasok képtelenek voltak a rejteket felfedni. A kemény és éles csőr megteszi a magáét pusztul a kártevő, de a fa is.

Ilyenkor egyet tehet a kertész; bevégzi a munkát. A fatest ugyanis télen lassan, sőt inkább sehogy nem gyógyul. Éles késsel, kacorral ki kell kaparni a kisebb-nagyobb sebet és gyorsan valamilyen sebkezelő anyaggal be kell kenni. Ha nincs ilyen a közelben, ideiglenesen jó az ólommentes olajfesték vagy valamilyen természetes olaj is.

A téli nagy hidegben, különösen napsütéses időben gyakorta előfordul, hogy a (gyümölcs)fák sötétebb törzsén a napos és az árnyékos oldala közötti hőmérsékleti különbség a 20-30 Celsius-fokot is elérheti, ilyenkor a kényesebb fák a nagyobb hidegekben repedeznek, a további repedésektől és a téli napsütés miatti hőingadozástól megóvja a fákat, ha az érzékeny törzsre jutazsákot kötnek vagy jutacsíkot tekernek. Ennek hiányában a célnak megfelel a használatból kivont természetes anyagból készült ruhanemű is, de az újság- vagy kartonpapír is.

Megelőzhető a fagyrepedés a törzs meszelésével, a fehér szín ugyanis csökkenti a felmelegedés esélyét. Ha viszont fagyrepedés már a törzsön éktelenkedik, amint megindul a vegetáció előbb-utóbb megjelennek a gyanta is, ami a belső szállítónyalábok súlyos sérülésire, elhalásokra utal. Az ilyen , többnyire a törzzsel párhuzamos sebeket kezelni kell. Kapirccsal, kisbaltával, késsel meg kell tisztítani, ki kell kaparni és ezt a kereskedelemben kapható sokféle fasebkezelő valamelyikével be kell kenni.