Hagymás virágok és károsítóik 2.

Hagymás virágok és károsítóik 2.

Gazdabolt 2014. jún. 9.

Gyökératkák

Rhizoglyphus_spp..jpg
Rhizoglyphus ssp.

A virághagymákat és gumókat, valamint azok gyökerét a fejlett rágó szájszervvel rendelkező gyökératkák - Rhizoglyphus-fajok - egyedei károsíthatják. Az általuk okozott sebzéseken másodlagosan megtelepedő kórokozók gyakran puhulást, a hagymák rothadását okozzák. A hagymák fertőzése a talajban történik. Tárolókban és szabadföldi viszonyok között is esetenként jelentős kárt idézhetnek elő.
A virághagymák 49 oC-os 2 perces melegvizes áztatásával a gyökératkák eredményesen elpusztíthatók.

Tripszek

tripsz.jpg
Tripszkártétel kardvirágon

Az 1 mm-es méretű, szúró-szívó szájszervű tripszek – Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci - a leveleken és virágok szirmain, lepellevelein általában ezüstös színű apró szívásnyomokat és fekete apró pontszerű ürülék-cseppeket hagynak. Erős fertőzésnél a sűrű szívásnyomok hatására a virágzat és levelek torzulnak, elhalnak. Évente több nemzedékük fejlődik. Rejtetten élnek, ezért az ellenük folytatott kémiai védekezés nem könnyű. A kártevő jelenlétét és egyedszámát kék vagy sárga színű ragacsos lapokkal ellenőrizhetjük. E módszert elsősorban növényházakban alkalmazzák.
A rovarölő szerek közül többek között a következők hatásosak ellenük: a szabadforgalmú Actara 25 WG, illetve a II. forgalmú kategóriájú Bi 58 EC, Mospilan 20 SP, Spin Tor és Vertimec 1,8 EC. Mivel a tripszek gyakran a virágokat károsítják, nem hagyható figyelmen kívül a szer kiválasztásakor az adott készítmény méhveszélyességi besorolása! Erre egyébként minden, virágzáskor támadó kártevő elleni kémiai védekezés esetén figyelni kell! A növényvédő szerek méhveszélyességével kapcsolatos ismereteket lexikonunkban olvashatják.

Gyapottok-bagolylepke

Gyapot.jpg
Gyapottok-bagolylepke hernyója

Az elmúlt években felszaporodó és hazánkba is betelepült gyapottok-bagolylepke – Helicoverpa armigera – hernyói számos növényt megtámadhatnak, amely során azok virágait, generatív szerveit részesítik előnyben. Különösen kedvelik az öntözött, zsenge növények virágait: elsősorban a bimbók kirágásával, odvasításával súlyos pusztítást okoznak érési táplálkozásuk során a falánk lárvák. Évente több nemzedéke fejlődik, így a lárvák jelenlétére és károsítására tavasz végétől őszig számíthatunk. A kora tavaszi hagymás dísznövényeken azonban gyakorlatilag nincs jelentőségük.
A lávák elleni permetezést - amennyiben indokolt - minél fiatalabb fejlődési állapotukban tanácsos elvégezni, a kifejlett bagolylepke hernyók ellen már a legtöbb rovarölő szer kevésbé hatásos. Védkezésre alkalmas rovarölő szerek: Ripcord 20 EC, Cascade 5 EC, Fyfanon EW, Bi 58 EC, Mospilan 20 SP. Érdemes rendszeresen megvizsgálni a virágokat a kártevő tojásainak, esetleg fiatal lárváinak megfigyelése céljából. Ha ezen fejlődési alakokat nem észleljük a kártevő elleni kezelés elhagyható.

Bundásbogár
A virágokkal táplálkozó bundásbogár - Epicometis hirta – a tavaszi szinpompás tulipánok porzóit, bibéjét szokta rágásával alkalmilag károsítani. A nagytestű bogár a kora reggeli órákban, még dermedt állapotában könnyen összegyűjthető. Kémiai védekezésre ritkán van szükség ellene.

Szárfonálféreg

ditil_narc.jpg
Ditylenchus dipsaci nárciszhagymán

A szintén polifág szárfonálféreg – Ditylenchus dipsaci – fertőzés hatására a kihajtó növények növekedése lassú, leveleik görbültek, csavarodnak, hullámosak, aprók, sárgulnak. A hagymában a növényi szövetek gyűrű alakban barnán elszíneződnek, elhalnak. Ezt követi a teljes növény pusztulása. A hagymás dísznövények közül jácinton és nárciszon okozhat esetenként nagyobb károkat.
A fertőzött területen 4-5 évig hagymás növényt termesztése nem javasolt. A beteg növényeket teljes gyökérzettel el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A szárfonálféreggel fertőzött hagymák 44 oC-os vízben folytatott 3-4 órás áztatását csak a hagymák teljes nyugalmi állapotában szabad alkalmazni. Eredményes lehet a hagymák több napig történő hidegvizes áztatása is. Ez különösen a melegvizes kezelésre érzékeny fajok (pl. tulipán) esetében célszerűbb.

Levéltetvek
A szúró-szívó szájszervű levéltetű egyedek betelepedésük után gyorsan felszaporodnak. Szívogatásuk mellett mint vírusvektorok, az állomány vírusfertőzését indítják el.
A levéltetvek elleni kémiai védekezés optimális ideje a levéltetű kolóniák kifejlődése előtti időszak. Hatásos rovarölő szerek: Bi 58 EC, Chess 50 WG, Danadim Progress, Fyfanon EW, Mospilan 20 SP, Ripcord 20 EC, Sinoratox 40 EC.

Az elmondottak mellett megemlíthetők még egyes hagymalégyfajok is, melyek lárvái a talajban a hagymatestet károsíthatják. Dísznövényeken inkább csak alkalmi kártevők, az ellenük külön történő kémiai védekezés a házikerti hagymás dísznövényeknél általában szükségtelen. Az egyéb, talajlakó kártevők (pl. drótférgek, cserebogár pajorok) elleni legjobb védekezés pedig a megelőzés, azaz az ilyen lárvákkal fertőzött talajon kerüljük az értékes dísznövények növények termesztését, vagy az ültetés előtti időszakban szükség esetén végezzünk inszekticides talajkezelést.

Dr. Némethy Zsuzsanna
egyetemi adjunktus

Vétek Gábor
növényvédelmi mérnök

Kapcsolódó cikk:
Hagymás virágok és károsítóik 1.