Ha terem a magas ágyás, nem kell boltba járni zöldségért

Gerse János 2020. márc. 18.

Kis helyen is lehet zöldségkertészkedni. Most, hogy a nagyobb koronavírus járványt megelőzendő néhány hétig sokan otthon maradunk, ki is lehet próbálni az otthoni zöldségtermesztést és a boltba sem kell járni a friss áruért. Az egyetlen akadály lehet a palánta beszerzése.

Az otthoni, kis területű kertészkedés történhet magas vagy emelt ágyásban. A profi kertészek a rendszeres talajcsere nyújtotta lehetőségeket termesztő berendezéseikben régóta kihasználják. Így tudnak nagyobb mennyiségű és szebb, egészségesebb termést szedni a fóliasátorban, üvegházban, holott a terület nem változik, csak a közeg, amiben a növények élnek.

Felesleges a magas vagy emelt ágyás előnyeiről írni, hiszen könnyű belátni, hogy egy nagy edényről, virágcserépről van szó. Olyanról, amelyikben javítani lehet azon a közegen, amelyben a növények élnek. A két elnevezés közötti különbség a magasságban van, de az is, hogy az emelt ágyás aktív talajkapcsolattal rendelkezik, vagyis az ilyen a kertes házban élőknek javasolható. Míg a magas ágyás olyan is lehet, mint egy lábakon álló teknő, olyan, ami nem kapcsolódik feltétlenül a természetes talajhoz, ilyet lehet egy taraszra is fabrikálni.

A mesterséges ágyások építése során olyan anyagokat kell használni, egymásra rétegezni, amelyek a rothadás közben hőt is termelnek. A növényi részek, komposzt hőtermelése pozitív folyamat és jóval korábban kiültethetjük a palántákat, illetve ősszel tovább tart a vegetációs időszak. De, aki nem akar ezzel bíbelődni, vásároljon jófajta balkonládába való földet. Száraz időben a gyors kiszáradás veszélyezteti magas ágyunkat, ezért rendszeresen és gondosan öntözzük.