Ha kevés a kertben a hely, felfelé lehet terjeszkedni

Ha kevés a kertben a hely, felfelé lehet terjeszkedni

Gazdabolt 2015. ápr. 30.

A kertekben a hely hiánya okozza a legtöbb nehézséget. Egy átlagosnak mondható - nem profi kertész által gondozott – néhány száz négyzetméteres területen, ha nem vigyáznak, hamar sok százra gyarapszik a növények egyedszáma, ráadásul ezek folyamatosan terebélyesednek. Csak az önmegtartóztatás segít, hogy harmonikus egységet alkotó kertet sikerül kialakítani.

Ha kevés a kertben a hely, felfelé lehet terjeszkedni

Az aktív díszítőkertészt azonban nem lehet megállítani. A helyhiányon segíthet a több szinten folyó kertészkedés. Mindenekelőtt szólni kell a kúszónövények kínálta lehetőségről. Sokféleképpen díszíthetik a kertet, balkont, ablakot és a lakást is. Vannak közöttük gyorsan kapaszkodó egynyáriak, kúszócserjék, és olyanok, amelyeket télen a lakásba kell vinni. Nem árt azonban a falra futtatással az óvatosság, mert a kúszók között vannak olyanok is, amelyek néhány év alatt elporlasztják a vakolatot.

Vannak közöttük olyanok, amelyek napi törődést - például a kapaszkodó, hortenzia, vagy a hollandus pipája - igényelnek, mások - így a kínai iszalag, borostyán - „elvannak” magukban. (Igazi csoda a hollandus pipája [Aristolochia], örökzöld kúszó, inkább alácsüngő szobanövény, szív vagy vese alakú levelekkel. Valójában a télikert növénye, de a terasz széltől védett, nem napsütött részén, nyáron jól érzi magát. Virágja nagy örömet jelent a különlegességek kedvelőinek. Lecsüngő virágja pipát formáz, amely egy kiszélesedő tányérban végződik, innen az elnevezése.)

Kerítések, épületek fala, kiszáradt öreg fák, villanypóznák, pergolák, alkalmi építmények és még sorolhatnánk - a kertben, a falak mentén számtalan, a kúszónövények számára futóhelynek alkalmas felület van. A növény kiválasztása előtt el kell dönteni, milyen célt szolgál a növényfuttatás, díszítés, árnyékolás, takarás stb. Vannak önmaguktól léggyökerekkel, tapadókkal, kacsokkal kapaszkodók. Mások csak gyenge indákkal igyekeznek támaszkodni, s vannak, amelyek csak növekednek - utóbbiak esetében támasztékról és rögzítésről kell gondoskodni.

Sokak álma, hogy háza lapos tetejére növényeket telepítsen, és közöttük üldögélve, mint az esőerdők lombkoronaszintjéről szemlélje a város. Az építészek az ilyen kertet zöld tetőnek nevezik.

Az igazi zöld tető nem a kertészeknek jelent nehezen megoldható feladatot. Az, hogy valódi környezetet imitálva, termőföldet hordjanak a lapos tetőre, s ebbe növényeket telepítsenek, nem megoldhatatlan feladat. Egy-egy felújítás során érdemes fontolóra venni a lapos tető ilyen hasznosítását, vagy a családi ház garázsa födémszerkezetének esetleges átalakítását. A valódi zöld tető kialakítása szakembert igényel. A vegetációs réteg, a termőtalaj jelenléte olyan szigeteléstechnikát kíván, amelynek megteremtése az ügyes barkácsolók képességeit is meghaladja. Az új és korszerű szigetelő és vízmegtartó anyagok beépítése, szétkenése nem bonyolult feladat, de jobb, ha szakember végzi, aki egyben felelősséget is vállal a kivitelezésért.

A tető növényekkel történő betelepítése számos előnnyel is jár. Növeli a közvetlen környezetben a levegő nedvességtartalmát. Védi a tetőt a nagy hőmérséklet-ingadozásoktól és ezzel növeli az egész tetőszerkezet élettartamát. A késleltetett csapadékvíz-elvezetéssel tehermentesíti az esőcsatorna-hálózatot, mivel a csapadékvíz jó részét a felületen megköti. A zöld tető pótlólagos zöld felületet ad, és aki már volt ilyenen, érzékelhette: kellemes érzés.

A növények kiválasztásánál is figyelemmel kell lenni arra, hogy hozzávetőlegesen 20 centiméter vastag termőfölddel kell megoldani elhelyezésüket. Nem egyszerű a zöld tetőn füvet nyírni, ezért ha gyepesíteni is akarnak, lassan növekvő fűkeveréket keressenek. Ha már elkészült a magasban a gyep, akkor kertész tanácsát kell kikérni, hogy milyen módszerrel lehet lassítani a fűfélék növekedését. Vannak vegyszerek is, amelyekkel szinte le lehet állítani ezt. A zöld tető esetén nem vétség, ha valaki műfüvet használ. Sok felesleges kiadástól kíméli meg magát.

A többi növény kiválasztását az ízlés és a pénztárca vastagsága szabályozza. A tetőkön jobban „jár” a szél, ezért inkább a kisméretű cserjéket, kúszó örökzöldeket válasszák. Ilyen például a cserjés pimpó, a díszcseresznye, rododendron, zanót, borbolya, puszpáng és a babérmeggy. A hely sajátossága a sok napfény, ezért ide való a teleltetést igénylő bugenvillea, kasszia, narancs, citrom, leander, golgotavirág, szerelemvirág vagy a cserjés margitvirág. A törpefenyőfélékből is bőséges a kínálat: balzsamfenyő, cukorsüvegfenyő, törpefenyő, himalájai boróka. E növények mellett szól, hogy egy évtized alatt érik el a méteres magasságot - ha jól érzik magukat.

Az emelt ágyás is kiváló megoldás a hely növelésére, ráadásul a növények ápolásakor nem kell hajolgatni. Egy tetszetős fakeretes ágyásnak dekoratív növényekkel, virágokkal még nagyobb vonzereje van.

Általában gondot jelentenek a részük, ha természetes szintkülönbség van a kertben, akkor érdemes rézsűt létesíteni. Géppel kaszálni csak a kevésbé lejtős rézsűt lehet, ezért az ennél meredekebbre a gyep helyett inkább cserjék és a virágzó évelők valók. De tetszetős lehet a nyíres-örökzöldes-kúszófenyős beültetés is.