Ha jól sikerül a nyár végi kaktuszébresztés, akkor mostanában virágzik

Ha jól sikerül a nyár végi kaktuszébresztés, akkor mostanában virágzik

Gazdabolt 2014. dec. 11.

Karácsonyi szépek

Ünnepet, így a karácsonyt virág nélkül elképzelni aligha lehet. Élő-, vagy porcelán virágdíszt kap ilyenkor az ünnepi asztal, de van számos olyan közkedvelt cserepes növény is, amelyik ilyenkor díszt ölt. Sok száz cserepes növény bont ilyenkor virágot. A trópusokról, Hollandiából a virágboltokba érkező csodák vásárláskori virág-, vagy levéldísze hamar elszárad. Növénybarát legyen a talpán, aki képes egy átlagos lakásban újra virágzásra serkenteni e kényes zöldeket.

Karácsonyi kaktusz

Vannak azonban egyszerűen tartható, s a téli ünnepekhez kötődő dekoratív szobanövények is. A Katalin, Erzsébet napra kapott cserepes (zárt) amarillisz mostanában bontott virágot. A nemes hagymák óriási virágaival télen színt visznek a lakásba. Egy elég nagy hagyma általában 2-6 nagy, tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától, korától is. Számos amarillisz változat létezik. Van, egyszínű, narancssárga, bordó, rózsaszín, vörös, fehér és csíkos, valamint cirmos virágúak mellett megtalálhatóak a teltvirágú változatok is.

Ha már elvirágzott, a termést el kell távolítana (nem a hagyma a termés). Jó lenne, ha tavaszig a növény világos, kissé hűvösebb helyre kerülne. A régi lakásokban lakásban erre jó a két ablak köze. Ha kint nagyon hideg van, akkor a belső ablakszárnyat résnyire ki lehet nyitni. Nyárra a növényt a kertbe napos részre lehet ültetni. Ha nincs kert, akkor egy nagyobb cserépbe, friss virágföldbe kerülhet. Szeptemberig kell rendszeresen, bőven öntözni, tápoldatozni. Ekkor hagyni kell a leveleket elszáradni. Ilyenkor éves életciklusát újra kezdi.

Hasonló tanács adható, annak is, aki az ilyenkor díszlő mikulásvirágot szeretné életben tartani. A mexikói párás környezetben élő növény üvegházi rokonai Mikulásra időzítve jelennek meg virágüzletekben. Felső piros levelei nem a virágzat részei, virágja apró és nem feltűnő.

Aki nem akar bíbelődni vele, annyit azért megtehet, hogy leveszi róla a celofán díszborítást. Ezután rendszeresen kell öntözni, s párásításáról gondoskodni. Nem szereti a nagy meleget, a változó hőmérsékletet, a huzatot. Csak az vállalkozhat sikerrel újra virágoztatásával, aki lakásában képes a mexikói klímát utánozni.

Sokkal sikeresebbek a karácsonyi – és rokonának számító húsvéti – kaktusz tartói. Az ajándékba kapott növényről jó tudni, hogy eredeti élőhelyén a brazíliai esőerdőkben gyökereivel a korhadó fában és bomló levelek között keresi a táplálékot. Megfelelő kezelés mellett karácsony táján virágzik. Ha ezt más időpontokban teszi, akkor a kaktusz belső órája megzavarodott. Viszonylag könnyen életben tartható. Nyáron, félárnyékos helyre, a szabadba költöztethető.

Azért, hogy karácsonykor boruljon virágdíszbe, július-augusztusban vizet és kevéske tápanyagot kell a növénynek juttatni. Ekkor az új levelek beérnek és kialakulnak az új virágkezdemények. Ősztől, csak mérsékelten szabad öntözni, ám, a bimbók megjelenéséig rendszeresen kellene párásítani. Virágzás alatt sok vizet és foszforban gazdag tápoldatot igényel. Bimbói nem egyszerre nyílnak. 10-15 fokos helységben tovább virágzik. Amikor virágzik nem szabad mozgatni. A virágzás után a növény elveszti fényét és megkezdi két hónapos nyugalmi időszakát, ilyenkor kevesebb vizet és fényt igényel. Mondhatni a második sorba kerülhet.

Kedves téli növény a ciklámen is. A fehértől sötétliláig terjedő színváltozatokban kaphatóak. A ciklámen árnyéki növény, hűvös, párás környezetben érzi magát legjobban. Novembertől áprilisig virágzik. Hosszú virágzása idején 10-15 fokos hőmérsékleten tartva díszlik legjobban, de rövidebb ideig 5-10 fokos hőmérsékletet is elvisel.