Gyümölcsfák ültetése

Gyümölcsfák ültetése

Gazdabolt 2015. jún. 1.
Az előkészületi munkákat már a növényvásárlás előtti hetekben megkezdhetjük.

Az ültetőgödör métere
Ássuk ki az ültetőgödröt, és ha szükséges, végezzünk teljes talajcserét. A gödör mérete jó minőségű talajon 50x50x50 cm legyen, de rossz minőségű, törmelékes, és túlságosan kötött talajon 1x1x1 méteres legyen. A gödröt érett istállótrágyával kevert, tarackos gyomoktól mentes földdel, vagy komposztfölddel töltünk fel. A trágyával bekerülő lótücsök ellen keverjünk a közegbe 3,5 g/gödör Basudin 5 G-t. A gödör mérete inkább nagyobb legyen, mint kisebb, mert – különösen rossz minőségű talajon – a növény éppen termőkorára növi ki a túlságosan kicsi ültetőgödröt, ami a várt termésmennyiség elmaradásával, legrosszabb esetben a fa kipusztulásával jár. A kiásás és a feltöltés után alaposan öntözzük be a gödröt, hogy ülepedjen a talaj, és néhány napig hagyjuk így, hogy az őszi csapadék tovább ülepítse, illetve az alsóbb talajrétegeket is feltöltse nedvességgel, amely a gyors és biztonságos eredés záloga.

Az oltvány minősége
A gyümölcsfajok kiválasztásánál vegyük számításba a család igényeit, saját tárolási és tartósítási lehetőségeinket. Az egyes fajtákat úgy válasszuk meg, hogy legyen köztük korai, közép- és kései érésű, hogy a lehető leghosszabb ideig szedhessünk a fákról friss gyümölcsöt. Vásárláskor vizsgáljuk meg az oltványt. Az első osztályú növény törzse 60-80 cm hosszú, egyenes, sérülésmentes, koronája legalább négyszeresen elágazó (kivéve a suhángot, amelyet főleg almából lehet kapni), illetve a gyökere is jól fejlett, 4-5 ceruzavastagságú gyökérrel és sok vékonyabb, illetve hajszálgyökérrel rendelkezik, valamint nincsenek rajta betegségre és károsítóra utaló nyomok. A fajtaazonosságról és vírusmentességről szóló információkat az OMMI által kibocsátott kék színű jelölőcímke tartalmazza, amelyet feltétlenül keressünk meg az oltványon. Csak földelt gyökerű növényt vásároljunk, amelyet éppen akkor emelnek ki a vermelésből, amikor megvásároljuk azt. Ha nem tudjuk azonnal elültetni a növényt, ferdén, gyökerét a földbe ásva néhány napig tárolhatjuk.

Termőhely
A termőhely kiválasztásánál tudnunk kell, hogy az őszibarack és a kajszi kifejezetten szereti a napot, de a többi gyümölcsfélét sem szabad árnyékba ültetni. Több növény esetében a tenyészterületet a következőképpen válasszuk meg: alma, körte 6-7 m, cseresznye 8-9 m, szilva, kajszi és meggy 5-6 m, birs, naspolya és őszibarack 3-5 m, dió, gesztenye 8-12 m. Ültetés előtt az oltványok gyökerét a törzs feléig-harmadáig állítsuk vízbe, hogy jól megszívja magát a fa. Közvetlenül ültetés előtt kissé kurtítsuk meg a gyökereket, de nem vágjuk vissza túlságosan őket. Jó, ha a gyökerek agyagos pépbe mártva kerülnek a talajba, de az alaposan beöntözött, jól tömörödött talajú gödörben nem kell félni a kiszáradástól.

Karózás
A fácska elültetése előtt a talajfelszín alatt 50-60 centiméter mélyre szúrjunk le egy olyan hosszú karót, amelynek föld feletti része a törzsmagasság hosszával egyenlő. Alaposabban rögzíthetjük a fácskát, ha három karót ütünk le, és három ponton kötjük hozzá a törzset. A karó leszúrása után helyezzük a fát a gödörbe úgy, hogy az oltási hely (kidudorodás jelzi a törzs alján) almánál, körténél a talajszintben, a többi gyümölcsfánál a talajtól 5-6 centire legyen, és északi irányba nézzen, továbbá a törzs egyenesen álljon. A szerves anyaggal dúsított földkeveréket rétegenként juttassuk vissza a gödörbe, minden réteget taposással, illetve beöntözéssel ülepítsünk. Az ültetéssel egy menetben dolgozzunk a talajba gödrönként 10-15 dkg Agroblen Gyümölcs lassú tápanyag leadású granulált műtrágyát. Ez a műtrágyaféleség 16-18 hónapos hatástartamú, így egyetlen alkalmazás három tenyészidőszakra leveszi a vállunkról a tápanyag-utánpótlás gondját.

Metszés és öntözés
A visszatöltést a talajszintig végezzük, majd kevés földdel alakítsuk ki a törzs körül a fa tányérját, amely megtartja, és közvetlenül a gyökerekhez vezeti az eső-, illetve öntözővizet. A fagyok beállta előtt bontsuk el a tányért, és kupacoljuk fel a földet a fa körül. A fát két-három helyen rugalmas kötöző anyaggal 8-as kötéssel rögzítsük a karó(k)hoz. Az ültetést követően a törzsmagasság felett 4-5 oldalágat (koronaágat) hagyjunk, a suhángot pedig felére metsszük vissza. A metszést kifelé álló rügyre, a rüggyel ellentétes irányba dőlő ferde metszlappal végezzük. Nyitott területen, ahol vadkárra lehet számítani a tél folyamán, törzsvédő hálóval is lássuk el a fiatal csemetéket. Szélnek kitett területeken az őszibarack törzse érzékeny a kiszáradásra, ezért nedves jutazsákból vágott szalaggal csavarjuk be a törzset.

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető