Gyilkos cinkék

Gyilkos cinkék

Gazdabolt 2018. jan. 22.

Néha már a nyitnikéket fütyülik a cinkék. Ezzel még messze nem biztos, hogy vége a télnek. A szén-, kék-, barátcinegék, csuszkák, a ragyogó vörösbegyek, zöldikék, pintyek még nem búcsúznak az etetők környékéről, de minden meleghullámkor lelkesen reménykednek a tavasz közeledtében.

Télen – bárhogy is fütyüljenek – a kerthez szokott madarakat folyamatosan etetni kell, a fagyos, hűvös, nedves időszakban érdemes a napi eleségről gondoskodni. Az etető bármilyen anyagból készülhet, az etetéshez legjobb a fekete vagy csíkos napraforgó mag. A cinkék és a bátrabb verebek etetőből táplálkoznak, a sármányok, pintyek, feketerigók, begyek a földről is csipegetnek. A rigók hosszasan bíbelődnek a félbe vágott almával is. Vigyázat: az elmélyült rigó könnyen válhat macskacsemegévé. Egyébként is óvakodni kell attól, hogy a madáretetőt macska által könnyen megközelíthető helyre tegyük. Lehetőség szerint ne csak a ragadozótól védjük az etetőt, hanem a széltől is, mert ellenkező esetben az madár nélkül is kiürül.

Gyilkos cinkék

A magos etetőn kívül marhafaggyúból napraforgóval, dióval készített madárkalácsot is lehet a fákra aggatni. A boltokban, barkácsáruházakban most már fillérekért lehet bekevert madáreledelt kapni, ha nincs a háznál mag, akkor érdemes ezt választani, de kimérve is lehet vásárolni. A kenyértől viszont óvjuk meg a madarakat.

Télen is kell gondoskodni a madarak itatásáról, erre kiválóan alkalmas egy nagyobb cserépalátét, amelybe a reggeli órákban, az etetők leglátogatottabb időszakában forró vizet kell önteni. Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek és a kék cinegék.

Még nem kell hajrázni az elmúlt hetekben sűrűn látogatott madáretetők tájékán, ha meg akarunk szabadulni a meglévő madáreleségtől. A kertes házakban nem érdemes elrakni a jövő etetési szezonig, ugyanis általában a mindenütt járó egerek felfedezik.

De nemcsak a magvak, a fára szögezett nyers malacfarok is kiváló téli cinkecsemege. Egyébként a cinkék, különösen a Kárpát-medencében élők szörnyű gyilkosok. A világ ornitológusait is meglepte a hír, arról, hogy csinos kis madaraink vérengző gyilkosok, és a barlangokban telelő ébredező, védtelen denevérek koponyáját szaggatják fel szapora csőrükkel, hogy agyvelőjükből csemegézzenek. Ha kicsit keresgélnek a neten fellelik az eredeti publikációt, és látható videó az esetről, de a hazai sajtót is megjárta a hír.

A megrázó hír ellenére továbbra is etetni fogom a kis gyilkosokat, hátha többet szemeznek a mi magunkból és a nem gyilkolásszák a denevéreket.