Gyepszőnyeg telepítése és gondozása

Gyepszőnyeg telepítése és gondozása

Gazdabolt 2015. júl. 27.
A gyepszőnyeg gyakorlatilag a tenyészidőszak bármely szakában telepíthető, ám ha az idő nem sürget, akkor szeptember elején, közepén célszerű elvégezni ezt a munkát.
A gyepszőnyeg vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy a termék friss, rövidre nyírt, kártevőktől és gyomoktól mentes, egyöntetű színű legyen, és ne csúfítsák csupasz foltok. A jó minőségű gyepszőnyeg talaja középkötött, kőmentes, egyenletes vastagságú, és a gyökerek jól átszövik. Az utóbbiról úgy győződhetünk meg, hogy ha a gyepszőnyeget az egyik sarkánál fogva megemeljük, nem esik szét. Csakis magvetéssel, gyepnevelésre szakosodott gyepiskolákban készült terméket vásároljunk, amely a hazai éghajlati viszonyoknak megfelelő, magas biológiai értékű fűfajok keverékéből készült. A rétekről felszedett gyeptégla sok gyomot tartalmaz. A gyeptégla, vagy tekercsben kapható gyepszőnyeg négyzetméterenkénti ára a megrendelt mennyiségtől függően 1000-1500 forint.
A gyepszőnyeg élő anyag, tehát minősége rohamosan romlik, ezért a vásárlást követően 3 napon belül telepítsük el. A felcsavart gyepszőnyeget 3 napig 2-3 rétegbe halmozva tárolhatjuk, ezen az időn túl árnyékos helyre kiterítve, rendszeresen nedvesítve hosszabb ideig is eltarthatjuk.
A gyepszőnyeg-fektetés időigényes és nagy odafigyelést kívánó munka. Egy ember egy nap körülbelül 100 m2 felületet tud leteríteni, így a munkaerő-szükségletet a terület nagyságának, valamint a 3 napos időkorlát ismeretében ennek figyelembe vételével határozzuk meg. Akárcsak a fűmagvetés, a gyepszőnyeg (tégla) lefektetése előtt is jól elő kell készíteni az altalajt. A sima, hengerelt talajfelszínt mérsékelten öntözzük be, és felső rétegét gereblyével kissé porhanyítsuk, hogy a fűszálak növekedésnek induló gyökerei könnyebben bele tudjanak kapaszkodni az altalajba, és gyorsabb legyen az eredés. A gyeptéglákat kötésben helyezzük a talajra. Az egyenetlen széleket éles késsel igazítsuk ki, hogy az egyes elemek jól illeszkedjenek egymáshoz. Ha rézsűre telepítünk, akkor a gyeptéglák elmozdulását facövekekkel akadályozzuk meg úgy, hogy egy-egy elemet 2-3 cövekkel az altalajhoz rögzítünk. A rézsűt gyeptéglával alulról felfelé haladva fedjük le, a gyepszőnyeget pedig felülről lefelé engedjük le óvatosan úgy, hogy az elejét szintén lecövekeljük.
Lerakás után a hézagokat fűmag-komposzt keverékkel töltsük ki, amely lehetőleg a gyeptéglában lévő fűfajokkal egyező keveréket tartalmazzon. Ezután a felületet alaposan öntözzük be négyzetméterenként 15 liter vízzel, és átlós irányban hengerezzük le. A gyökeresedés gyorsítása érdekében a Műtrágyacsalád 8-10 hetes hatástartamú, 18-24-5 NPK-összetételű Scotts Díszpark Starter termékét javasoljuk. Az első két hétben naponta öntözzünk, de ne áztassuk túl a gyepszőnyeget. A gyökerek a telepítés után két héttel nőnek bele az aljtalajba. Ekkor újabb hengerezés ajánlott, szintén átlós irányban haladva. Az első nyírást a lefektetés után 6-8 nappal, rézsűn 12-14 nappal végezzük el.

Pap Edina