Gyepfogadalom

Gyepfogadalom

Gazdabolt 2014. jan. 6.

A szép, kiegyensúlyozott gyep folyamatos munkát ad

Bizonyára kevés fogadalomtevő választotta, hogy a korábbiaknál lelkesebb kertművelővé válik. Pedig egyszerű lenne a korábbi grundszerű kert gazos földjét kultúrgyeppé változtatni. A pontosan és időben elvégzett rutinműveletek hosszú sora után lesz a gyep, pázsit olyan, amilyenre mindenki vágyik: zöld, tömött, egyöntetű. Erre a legtöbb kerttulajdonosnak nincs elég ideje. Ezért kénytelen megelégedni a – agronómiai értelemben vett – részleges elhanyagolás és az elvárható gondozás közötti átmenettel. Már az ápoltság látszatát keltő gyep szerszámainak felsorolása is elrettentő, hát még az a sokféle munka, amelyet ezek segítségével el kell végezni. De nem szabad visszarettenni.

A pázsit és a gyep csak a köznapi nyelvben jelenti ugyanazt. A pázsit apró szálú, finom levelű fajokból álló, mindig rövidre nyírt, szőnyegszerű, intenzíven ápolt zöldfelületet jelent. A legszebb természetes pázsittal a hűvös és nyirkos éghajlat alatt találkozunk. A gyep igénytelenebb, durvább füveket és esetleg más évelőket is tartalmazó, magasabbra hagyott szárú, de rendszeresen ápolt növényegyüttes. A professzionális kertészek tudják: a pázsit arra való, hogy nézzék, a gyep pedig arra, hogy használják is. Amit nálunk általában pázsitnak neveznek, nem több jól ápolt, szépen nyírt gyepnél. A magyar viszonyok között pázsitot nem is könnyű kialakítani. Ha valaki a semmiből kezd neki, akkor sok vesződés és anyagi áldozat után is szinte bizonyosan kudarcélmény lesz a vége. Vagy egy szép gyep. A szaklapokban látható gyönyörű zöldfelületeket jellemzően borsos árú, leterített gyepszőnyegekből alakítják ki, fűvetéssel ilyet kialakítani legjobb esetben is évekbe telhet.

A legfontosabb fűápoló eszköz a fűnyíró, lehet hengerkéses kézi hajtású, de mozgathatja a forgókést robbanó és villanymotor. A fűnyírók készülnek kerekes és légpárnás kivitelben is. Vannak gyűjtőedényesek, olyanok, amelyek a nyesedéket oldalt, vagy hátul dobják ki, mások mulcsot készítenek. A jobb nyírók mindezt tudják. A típus és a gép kiválasztásakor a nyírandó terület nagyságát is figyelembe kell venni. A szegélynyíró a gyep szélét –, ahol a fűnyíró gép mér képtelen pontos munkát végezni – hivatott karban tartani. Van ollóra emlékeztető kézi csettegtető, de kedveltek a damilos villanygépecskét is. A félhold alakú szegélyvágó a gyepfelület kontúrjait hivatott rendben tartani. Évente egyszer tavasszal kell használni.

A fűgereblye vagy lombseprű tavasszal és ősszel nélkülözhetetlen. Használatától jobban megújul a fű, tömöttebb lesz a gyep. Gereblyézés előnye az is, hogy a gyepen hagyott és megszáradt nyesedék sokkal könnyebb és kisebb helyet foglal el, mint gépi gyűjtővel összeszedett fű.

Öntözés nélkül lehetetlen gyepet fenntartani. A legegyszerűbb öntözőberendezés tömlőből és valamilyen forgó, vagy alternáló mozgást végző fejből áll. A bonyolultabb, föld alól előbúvó rendszereket automata vezérli, ezek pontosan oda és annyi vizet juttatnak el, amennyire szükség van. A tömlős végű folyadékadagoló a gyeptáplálás elengedhetetlen egyszerű eszköze.

Mindezeken felül a gyeplazítót, ásó, vagy vasvillát akkor kell használni, ha megjelenik a moha.