Gondoskodjunk madarainkról

Gondoskodjunk madarainkról

Gazdabolt 2012. dec. 28.

Nagyon fontos, hogy a növényeinkkel törődjünk és rendbe tartsuk a kertünket. De a téli időszakban a kertünkben élő madarakra is gondolnunk kell. Fontos, hogy etessük és itassuk őket, főleg amikor hó borítja a tájat. Mivel ilyenkor nem találnak eleséget maguknak. A téli időszak amúgy is nehézséget okoz a számukra, hisz át kell térniük a vegetáriánus étrendre, mivel ilyenkor már nem találnak rovari táplálékot. Ha már elkezdtük etetni a madarakat, azt fontos, hogy felelősséggel tegyük és folyamatosan végezzük.

A madáretetőket elkészíthetjük kevésbé zord időjárásban is. Gyakorlatilag az egész év a rendelkezésünkre áll. Lehetőleg természetes anyagokat használjunk fel a megépítéséhez. A legalkalmasabb alapanyag erre a célra a fa. Minél formásabb házikót készítünk annál mutatósabb a kertünkben. Ilyenkor télen már csak annyi a dolgunk, hogy feltöltsük élelemmel.

Az etetőkön felül készíthetünk számukra fészkeket, odúkat is, ami a nagy hidegben menedéket nyújt a számukra.

Amikor kiköltöznek a fészkekből, fészekodúkból akkor, tisztítsuk ki őket, hisz különböző paraziták telepedhetnek meg bennük. A tisztításhoz, használhatunk szappant, ecetet és mosódiót egyaránt.

Több szakember is vitatja az etetés szükségességét, amit több pontban vázolnak és alátámasztanak. Az egyik ilyen pont a függőség kialakulása az emberektől. Ezért sokan azt javasolják, hogy csak abban az esetben történjen etetés, ha hosszan tartóak a fagyos napok, nagy a hó és zord az idő.

Az etetésnél nagyon fontos a higiéniás szempontok betartása. Takarítsuk ki rendszeresen az etetőket az fészekodúkkal együtt.

Az eleséget, elkészíthetjük mi is, különböző magvakból. De akár készen is megvásárolhatjuk. A legegyszerűbb és az egyik legkedveltebb élelem számukra a napraforgómag ezt minden madár szívesen fogyasztja. Ez mellett az olajos magvak a dió és tökmag sem hiányozhat az étlapról. Az ágakra felköthetünk szalonna darabkákat is, ezzel egyensúlyozva a kínálatot. Ügyeljünk arra, hogy minden esetben, természetben fellelhető formában tálaljuk az étket. A magvak ne legyenek pirítva, sózva, a szalonna se legyen fűszerezve, főzve, sütve.

A pintyféléket etethetjük apró magvakkal, mint például, a köles, repce, kender. De ha nem áll rendelkezésünkre egyik sem, akkor daráljunk le számukra kukoricát, azt is szívesen fogyasszák.

Nagyobb testű madaraknak, rigóféléknek adhatunk, például, burgonyát, almahéjat vagy reszelt répát egyaránt. A felakasztott almát a cinkék is szívesen csipegetik. 

Figyelem! Nagyon fontos, hogy kenyérfélékkel ne kínáljuk meg őket! Mivel a kenyérfélék hamar magukba szívják a nedvességet, megsavanyodnak és megbetegítik ez által a madarakat.

Létfontosságú, hogy a szélsőséges időjárásban folyamatosan találjanak elegendő táplálékot az etetőkben. Ügyeljünk arra, hogy az eleséget ne lepje be a hó és ne ázzon el.

Az etetés mellett az itatás is nagyon fontos. Langyos vízzel töltsük fel az itatókat, és ami éjszaka befagyott arról gondoskodjunk.

Kizárólag abban az esetben kezdjük el etetni a madarakat, ha elegendő eleségünk van számukra, és ezt egész télen biztosítani is tudjuk. Különben el se kezdjük, mert csak rosszat teszünk. Az etetés abba hagyása, vagy szüneteltetése esetében az oda szoktatott madarak nem keresnek más helyet, és élelem hiányában elpusztulhatnak.

Fontos, hogy bármit is teszünk, azt kizárólag felelősséggel tegyük.