Futtatórácsok, egy dekoratív és hasznos megoldás egyben.

Futtatórácsok, egy dekoratív és hasznos megoldás egyben.

Gazdabolt 2013. okt. 11.

Mikor a kertépítés vége felé járunk, és már csak a növények beültetése van hátra, akkor egy dologra mindenképpen gondolnunk kell,  főleg ha futónövényeket is ültetünk, ez pedig nem más mint a megfelelő támasztórendszer.

Enélkül bizony a kertészetben még gyönyörű futó növényeink hamar tönkre mennek, hiszen a melléjük tűzött bambuszkarót igen hamar kinövik, és az első nagyobb vihar kárt tesz bennük. Egy földön fekvő, megtépázott növény pedig igen szomorú látvány egy kertbarát számára. Ezért célszerű már a növény telepítéskor előre gondolkodnunk, és a későbbi méretét figyelembe véve valamilyen praktikus támasztórendszerről gondoskodnunk. Kisebb növények esetén jó megoldás lehet egy obeliszk is, nagyobb növények esetén viszont érdemes úgy nevezett rózsakapuban gondolkodnunk. Szerencsére a kereskedelemben ma már mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző megoldást. Egyik ilyen ismert termék a Classic Arch, illetve a Rose Arch  mely egy elegáns boltív, amely kihangsúlyozza a ház bejáratát, illetve térelválasztóként is használhatjuk, ha tagolni szeretnénk kertünket.  Létezik olyan változata is ami napelemes lámpákkal van felszerelve, ami főleg este nagyon hangulatos. Ezek a termékek általában könnyen, gyorsan összeszerelhetőek, akár segítség nélkül is könnyedén boldogul velük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy másik lehetőség a fal mellé vagy akár nagyobb virágládába leszúrható  apácarács, ami ma már beszerezhető bambuszból, fából, fémből és műanyagból egyaránt, hogy ki melyiket választja az csupán  ízlés dolga.Ezek különböző futónövények megtámasztására alkalmasak, talán a legismertebb a futó rózsa, de futtathatunk rá klemátiszt, vadszőlőt vagy ha térelválasztóként használjuk és azt szeretnénk, hogy télen is takarjon a mindenki által kedvelt borostyán a megfelelő megoldás.

Nem véletlenül hagytam a cikk végére a Solar Umbrella nevű terméket ami már önmagában is mutatós eleme kertünknek, hiszen ez egy igazi újdonság a Magyar piacon! Napelemes lámpája éjjel nappal  világít ami kiemeli a ráfuttatott növény szépségét.

Tóth Enikő

Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal:
Kreatív Kert – Kreatív Otthon blog
Intermas E. E. Kft. facebook oldal: