Fűszerpaprika termesztése

Fűszerpaprika termesztése

Gazdabolt 2013. márc. 1.

Szaporítható palántázással vagy helyrevetéssel. A palántázás vitathatatlan előnye, hogy a termés hamarabb érik és az őrlemény jobb színanyagát biztosítja.Hátránya a magas költség. A palántákat fóliasátorban tűzdelés nélkül neveljük, és a májusi fagyok elmúltával ültetjük.

A tenyészterület fajtatípustól függ:
- Folyton növő fajta: 60 x 20 cm
- Fél determinált: 50 x 20 cm
- Determinált: 40 x 20 cm

A paprikát jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, közép kötött vályog talajt kedveli. Fontos hogy a talaj tavasszal gyorsan felmelegedjen.Ezért termesztik sok helyen homokon, ahol viszont gondoskodni kell megfelelő talajszerkezet-javításról.A paprika gyengén savanyú, illetve a közömbös kémhatású talajokon fejlődik jól.A paprikát vetésforgóban kell termeszteni. Önmaga után termesztve már a második évtől rohamosan csökken termés mennyisége és minősége, betegségei és kártevői hamarosan elszaporodnak, és a talaj tápanyaghelyzetének kedvezőtlen megváltozása következtében a termések aprók, torzultak lesznek.Rossz előveteményei: burgonyafélék, uborka, dinnye, ezek a paprika betegségeit gazdanövényként terjesztik. Az előveteményt úgy kell megválasztani, hogy ne hagyjanak vegyszer maradványt a talajban pl. kukorica. Legjobb előveteménye gabona félék főként búza.A paprika gondos talaj elművelést igényel. Az őszi talaj előkészítés tarlóhántással kezdődik célja a felső réteg porhanyítása gyomirtás, és a talaj nedvesség megőrzése, a tarlóhántást egyirányú tárcsával végezzük és gyűrűs hengerrel zárjuk. A következő művelet az őszi mélyszántás 30-32 cm mélyen végezzük.Ennek célja növényi maradványok, szerves és műtrágyák beforgatása, valamit az, hogy a talaj a téli csapadékot jobban befogadja.A nagyon tömörödött talajon mély lazítás is szükséges.Tavaszi talajművelés porhanyós és gyommentes magágy előkészítése. A paprika későn kerül ki a területre, emiatt feltétlenül szükséges a vetés vagy ültetés előtti porhanyítás. Ezzel a művelettel együtt lehet a talajba bedolgozni az első fejtrágya adagot és a gyomirtó szert is. A paprika tápanyagigényét szerves és műtrágyákkal elégítjük ki.Az istállótrágya jelentősége talajszerkezet javításában van ezért közepes adagot (20-30 t/ha) juttatunk ki amit nagy adagú műtrágyával egészítünk ki. Az istálló trágyát, valamint a foszfor és káliumműtrágyák felét alaptrágyaként az őszi mélyszántáskor dolgozzuk a talajba, a nitrogént, valamint a maradék foszfor – és kálium mennyiséget pedig a tenyészidő folyamán fejtrágyaként adjuk ki. Az átmeneti tápanyaghiány lombtrágyázással szüntethető meg. A helyrevetést március közepén lehet kezdeni, amikor a hőmérséklet tartósan 12-fok fölé emelkedik. A vetést április elejéig be kell fejezni, hogy a növény kora őszi fagyok előtt beérjen. Növényápolás a tenyészidő alatt folyamatosan kell gondozni a talajt porhanyítjuk a gyomok irtása és a nedvesség őrzése. Öntözéseket követő 1-2 napon belül kell elvégezni.Az öntözést csak akkor kezdhetjük, amikor levegő hőmérséklete tartósan 20-fok felett van egyszeri öntözés 4-5-fokos lehűlést okoz ami a paprika gyökerén keresztül kihat a növekedésre. Öntözni a paprika növekedési ütemét követve 1-2 hetenként kell öntözni.
Átlagos évben 6-7 szer öntözzük a paprikát öntözéskor 35-40 mm vizet juttatunk ki.A helyre vetett paprikát kelesztő öntözéssel is segítjük a helyre vetett növény kezdetben sekélyen gyökerezik. Ilyenkor gyakori és kis adagú vizet igényel. Szedni csak az érett bepirosodott terméseket szedjük majd a zöld kocsányt az utóérlelést követően eltávolítjuk. Szedést követően utó érlejük kb. 3-4 hét -ig szellős rekeszekben vagy zsákokban ezt követően szárítjuk és őröljük az őrlést célszerű  nagy üzemekben malomkövön végezni a gyönyörű szín eléréséhez. Az utóérlelés az őrlemény színének megtartásához szükséges.

Remélem tudtam segíteni legközelebb a betegségekről és azok megelőzéséről írok.