Fokhagyma kertszegletbe

Fokhagyma kertszegletbe

Gerse János 2019. febr. 26.

A fokhagyma egészségjavító hatásáról már mindenki tud. Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. Aki a természetes gyógymódokról keres írásokat a világhálón, hamar rátalál a fokhagymára. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. Az illatról most nem teszünk említést, de ezt az áldozatot meg kell hozni, ha a fent említett kondicionáló hatást szeretnénk elérni, akkor napi két gerezdet be kell gyűrni.

Kis kertben is könnyen termeszthető akár egy kis napos szegleten is, hiszen igénytelen, beéri kevés vízzel, azt azonban meghálálja, ha laza talajba kerül. Létezik őszi és tavaszi típusa. Ez utóbbi ültetésének ideje február végén, március elején kezdődik. A mostani melegedő időjárás tulajdonképpen kedvez a fokhagymának, mert a magas hőmérséklet jól viseli, de a meleg a beérést jelentősen sietteti. Vízigénye nem nagy, többnyire öntözés nélkül termesztik. A termés azonban jelentősen növelhető, ha a tenyészidőben szárazság esetén 2-3 alkalommal alaposan megöntözik. Július végén, augusztus elején lombja sárgulni kezd, szára elszárad. Ekkor kell felszedni.

Magyarországon piaci célra évente 6-8 ezer tonna fokhagymát termelnek. A KSH adatai szerint a fokhagyma kínálata az elmúlt három évben a hazai termés 12-17 százalékát kitevő importtal (870-1400 tonna) egészült ki. Közben létezik fokhagyma export is, mert évente mintegy 300-800 tonna magyar hagymát szállítanak főként Romániába, Szlovákiába).

Az EU-ban közel 44 ezer hektáron mintegy 400 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legtöbb fokhagymát évek óta Spanyolország bocsátja ki. Az unió piacán a spanyol termelésen kívül jelentősnek számít az olasz, francia és lengyel is. A közösség tavaly 29,9 ezer tonna fokhagymát importált Kínából, ami megjelenik a magyar piacon is.