Fokföldi ibolya jelzi a nőnap közeledtét

Fokföldi ibolya jelzi a nőnap közeledtét

Gazdabolt 2013. febr. 19.

A fokföldi ibolya más néven afrikai ibolya (Saintpaulia), az ajakosvirágúak rendjébe és a csuporkafélék családjába tartozik. A neve kissé becsapós, hisz az ibolyától és Fokföldtől is távol áll.
A levelei kerekdedek vagy szív alakúak bolyhos felszínnel. A levelek felszíne zöld, míg a fonákuk pirosas, néha lilás esetenként világoszöld árnyalatú. Virágai az egyszerűtől az összetettig megtalálható. A színűk a fehértől a rózsaszínen, vörösön, kéken át, de még a tarka színárnyalatig is előfordul.

Amennyiben szeretnénk, hogy hosszú ideig virágozzon akár éveken át, akkor a megfelelő gondozásra van szükség. Lényeges számára az állandó magas hőmérséklet. Nyáron a 20 0C fok körüli, télen a 16 0C fokos hőmérséklet. A hőmérséklet mellett a magas páratartalmat is igényli. A magas páratartalmat elérhetjük úgy is, ha a cserepet nedves kavicsrétegre helyezzük. Tartsuk mindig világos helyen a magas fényigénye miatt. De vigyázzunk, ne helyezzük közvetlen tűző napra, mert nem bírja. Az ablakba helyezésnél ügyeljünk arra, hogy az ablaküveghez ne érjen a növény.

Az öntözés szintén sarkalatos pontja a növény tartásának. Legyen a földje folyamatosan nedves. A két locsolás között hagyjuk egy kicsit kiszáradni a talaj felszínét. Kizárólag mindig szoba hőmérsékletű vízzel öntözzük. Ha tehetjük, akkor gyűjtsük össze az esővizet és azzal locsoljuk. Ügyeljünk arra, hogy locsolás közbe ne érje víz a leveleket, kizárólag a talajt locsoljuk. Mivel a levelek foltosodásához, rothadásához vezet. A rendszeres tápanyag utánpótlásra is figyeljünk.

A fonnyadt, elnyílt virágokat, leveleket időben távolítsuk el. Oldalhajtásokat szedjük le az idősebb növényekről. Ne hagyjunk alatta vizet, öntsük ki a tálkáját.

A jól levegőző, jó vízáteresztő talajban érzi jól magát. Átültetésnél a hagyományos talajkeverék, tőzeggel lazítva kiváló a számára. Fényigénye miatt csak egyenletesen megvilágított helyiségben fejlődik jól.

Szaporítása, levéldugványról történik. Egyszerűen szakítsunk vagy csípjünk le pár levelet, 3-4 cm-es levélnyéllel majd állítsuk vízbe, tegyük meleg helyre a gyökeresedésig. Kétnaponta cseréljük a vizet. Gyökeresedést követően, tápdús laza virágföldbe ültessük.

Érzékeny a levéltetvekre. A lisztharmat és a botrítisz megtámadhatja. A tűző naptól, foltokban elsárgul a levele, majd száraz barna foltok alakulnak ki. A nem elegendő fényviszonyok mellett a növény viszont felnyurgul. A túlöntözés következtében elrothad a töve, az alsó levelek kókadnak.

Sok színárnyalata található nálunk is, a boltokban és a virágárusoknál. Főként nőnapra időzítik a virágzását.