Figyeljünk a kukoricabogárra!

Figyeljünk a kukoricabogárra!

Gazdabolt 2013. szept. 30.
kukbogar.jpgAz imágók rajzására a korábbi évek tapasztalatai alapján június közepétől lehet számítani, így most kell elvégezni az imágók elleni vegyszeres kezeléseket.

Kártétel

A kukoricabogár talajban élő lárvája a gyökerek elrágásával, odvasításával okoz jelentős gazdasági kárt. A növény a hiányos tápanyag- és vízfelvétel következtében visszamarad a fejlődésben és a termésnevelésben. A kukorica tartása gyengül, nagy szél, és jelentősebb csapadék hatására megdől, majd az új növekmény felfelé indul növekedésnek (lúdnyak tünet).
A kifejlett kukoricabogár a kukorica és más növényfajok (napraforgó, tök, dinnye, bab, lucerna, szója, szőrös disznóparéj) virágporával, táplálkozik. Megrágja a kukorica nedvdús bibeszálát, ezáltal hiányos termékenyülést okoz. Majd ha ez a tápláléka elfogy, befurakszik a csuhélevelek alá, és a kukoricacső végén a lédús szemeket falja fel. A leveleken a vetésfehérítő árpabogárhoz hasonlóan hámozgatás tünetét produkálja.

Életmód

Az amerikai kukoricabogárnak évente egy nemzedéke van. A kifejlett egyedek 6-7,5 mm hosszúak, testük sötét sárgászöld. A nőstények fedőszárnyainak szegélyén fekete csíkok láthatók, amelyek zárt helyzetben három fekete sávot alkotnak. A hím bogarak szárnyfedői feketék, végükön elmosódó világos folttal. A nőstények a talajba rakják 1 mm hosszú tojásaikat, amelyek ott áttelelnek. A tömeges tojásrakás július közepétől augusztus végéig tart. Az 1,2-1,3 cm-es krémfehér színű, sötétbarna fejű lárvák az áttelelt tojásokból a következő év májusában, júniusában kelnek, és ekkor károsítanak. 5-10 napos bábnyugalom után az imágók június közepétől rajzanak, a legnagyobb egyedszámban július közepétől augusztus végéig vannak jelen a növényen. Ekkor tapasztalható az imágó-kártétel. A nőstény egyedenként 500-1000 tojást rak, és igen kedveli az öntözött csemegekukorica-táblák laza, nedves talaját.
A kukoricabogár aktív (repülés) és passzív (járműveken, szállítóeszközökön) terjedése egyaránt jelentős. Vetőmaggal nem terjed!

Védekezés

Az amerikai kukoricabogár felszaporodásának a monokultúrás kukoricatermesztés kedvez, ezért a kártevő elleni védekezés leghatékonyabb módja a vetésváltás, lehetőleg kalászossal. Erre a 7/2001. (I. 17.) sz. FVM rendelet 7. sz. melléklete is kötelezi azokat a termelőket, akiknek a kukoricatáblája kukoricabogár-lárvával fertőzött. A lárvák kártételének mérséklésére granulátum formulájú inszekticidek alkalmazhatók talajkezelésre, a vetéssel egy menetben kijuttatva. Ezen készítmények azonban nem szabadforgalmúak, azaz megvásárlásuk és felhasználásuk szakirányú végzettséghez kötött.
A védekezés elsődleges célja a tojásrakás, illetve a lárvák károsításának megelőzése, de legalábbis annak gazdasági küszöbérték alatt tartása. Az imágók rajzását többféle csapdatípus használatával is nyomon követhetjük, amelyeket június 20. körül kell kihelyezni az állományba. A csapdaválaszték meglehetősen széles, például a hímek és nőstények fogására egyszerre alkalmas kombinált, növényi illatanyagot és feromont egyaránt tartalmazó csapdatípusok is forgalomban vannak. A további kukoricabogár csapdákról a www.julia-nki.hu honlapon találhatnak információkat a Csalomon csapdacsalád termékei között. A kifejlett egyedek jól gyéríthetők szerves foszforsavészter (pl. Danadim Progress), szintetikus piretroid (pl. Karate 2,5 WG; Karate Zeon 5 CS; Sumi-Alfa 5 EC), illetve neonikotinoid (pl. Calypso 480 SC) hatóanyagú engedélyezett készítményekkel. Az imágók elleni vegyszeres védekezés akkor a leghatékonyabb, ha a térség összes kukoricatábláján (ide értve a takarmány kukoricát is) közel azonos időben végzik el a védekezést. A kártevő elhúzódó rajzása indokolttá teheti a kezelések megismétlését. A készítmények megválasztásakor azok méhveszélyességét, várakozási idejeit és a további, felhasználásra vonatkozó előírásokat messzemenően figyelembe kell venni, valamint érdemes mérlegelni azt is, hogy a várható haszon fedezi-e a védekezések miatti többletráfordítást.  

Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető