Fehér törzzsel telelő fák

Fehér törzzsel telelő fák

Gazdabolt 2013. dec. 9.

meszezes.jpgA gyümölcsfák és a díszfák kérge rendszerint sötét árnyalatú. Napsütéses, de hideg téli napokon a kéreg déli-délkeleti oldala napközben felmelegszik, majd a nap végén hirtelen lehűl. Az erős hőingás, illetve a törzs napos és árnyékos oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg egy idő után hosszanti irányban megreped, úgynevezett fagylécek keletkeznek. A fagylécek, illetve fagyfoltok olyan nagy kiterjedésűek is lehetnek, hogy a fa létét veszélyeztetik. Komolyabb fagyok hatására a vizet és tápelemeket szállító farész is károsodhat, ami a fa tápanyagellátásában jelent később gondot. Fokozott a fagykár veszélye abban az esetben, ha ősszel indokolatlanul nitrogén műtrágyával láttuk el a növényt, illetve az időjárás túlzottan csapadékos volt. Ekkor a fa nedvkeringése gyorsabb, szövetei a hideg idő beköszöntéig nem szilárdulnak meg eléggé, és a vízzel telt laza szöveteket a fagy szétfeszíti. Mindezért a fás növények téli felkészítésére nagyon figyeljünk oda.

A kéregpederések nemcsak csúnyák, de nyílt utat adnak a sebparazita kórokozóknak, taplógombáknak. A sebek kezelését általában a tél végi metszések alkalmával végezzük el (ha egyáltalán elvégezzük!), ami már késő, mert a farontó taplógombák spórái enyhe esős téli időszakban nagyon gyorsan csíráznak. A taplófajok a növény víz- és tápanyagforgalmába „nem avatkoznak bele”, ellenben a fa szilárdító szöveteit roncsolják. Ennek következményeként egy látszólag életerős, gyümölcsökkel jól berakódott fa erősebb szél hatására akár ki is dőlhet. A taplógombák többsége nem válogat a gazdanövényei között, ezért célszerű a nagyobb kiterjedésű, napsugárzásnak kitettebb helyen növő minden nemű fás növény, cserje törzsét lekezelni.

A fák törzsének védelmére 5-7%-os töménységű mésztejet használjunk. A fehér színű mészbevonat visszaveri a nap sugarait, így azok nem melegítik fel a törzset. Emellett a mész fertőtlenít is. Fontos, hogy a mészbevonat ne legyen túlságosan vastag. A munkát a fa nyugalmi állapotában, enyhe időben, az őszi lemosó permetezést követően végezzük el. Amennyiben tél végén történik a rezes lemosó kezelés, a meszezést akkor is ősz végén - tél elején végezzük. A meszezés azonban nem helyettesíti teljes mértékben a réztartalmú szerrel történő permetezést, ezért ha választanunk kell, alaposan gondoljuk át, hogy gyümölcsfáinkat a fagy vagy a különböző, fás részeken áttelelő kórokozók fenyegetik-e nagyobb mértékben, és ennek megfelelően döntsünk.

A fiatal, frissen telepített fák törzsét 3-4 éves korukig nemcsak a fagytól, de a télen táplálékot kereső őzektől és nyulaktól is meg kell védeni. Erre a célra kapható törzsvédő háló, de betekerhetjük a törzset zsákvászonnal, vagy több rétegű hullámpapírral is. A fiatal fák érzékenyek mészre, ezért is célszerű a takarás.

Amennyiben valamely fán feltehetőleg fagykárból adódó kéregrepedést találunk, az elhalt szöveteket éles késsel (pl. kacorral) az egészséges, élő részig faragjuk le, és a sebet kenjük le sebkezelő anyaggal, pl. Vulneron CS pasztával vagy Fixpollal.

Pap Edina