Éves virágsor

Éves virágsor

Gazdabolt 2017. márc. 17.

Gyakorlatilag korlátlan a választási lehetőség. Ügyesen ki lehet használni a teljes virágzási sort a korai hagymásoktól egészén a késő őszig díszüket megtartókig. Ha a kertben van hely a palánták nevelésére, akkor otthon is előkészíthető az utánpótlás, és amint a kora tavasziak elvirágoztak, kicserélhetők a később virágzókkal. Nem feltétlen kell otthon bíbelődni a magról neveléssel, az árudákban a nyáron már nem kell sokat fizetni a palántákét.

Éves virágsor

A virágzó ágyás kialakításának legfontosabb elve a szimmetria. Lehet pontos mértani elemekből kialakítani a növényhatárokat, de lehet az ágyás szabad formájú is. Közparkok kertészeit dicsérik azok a kompozíciók, amelyekkel címerek, órát. gyakorlatilag bármilyen kétdimenziós virágképet képesek ültetni. Azonban mindenkor ügyelni kell a harmóniára, amelynek legfontosabb elemei a szín és a kompozícióban szereplők tömege. A sziget közepére, vagy a szemlélőtől legtávolabbi helyre valók a magas növények és a méretet a szélek felé csökkenteni kell. Nem árt a nagyobb ágyásokat olyan díszes levelű struktúra növényekkel színesíteni, mint a díszcsalánok. A kiválasztáskor figyelembe kell venni azt is, hogy a színes levelű fajták között vannak olyanok is, amelyek a hónapok előrehaladtával veszítenek főerényükből, színességükből, azaz a szépségükből.

Ha már a talajt, a gyepet színesítik virágokkal, akkor magasabb kerti régiókkal is érdemes összehozni a kompozíciót. A távol-keleti díszcserjék is egészen különleges színvilágúak, és a keleti kertészeket dicséri, hogy nem egy, igen különlegesen díszítő növényük termése még ehető is. Ha a színességet értékeljük, akkor a kínai abélia igazi csodanövény, mindene másféle. Vöröslő szőrös hajtásain lévő zöld tojásdad levelei ősszel lilás színt öltenek. A növény értékét csak növeli, hogy illatos, tölcsér alakú, rózsaszínes fehér virágait júniustól késő őszig folyamatosan bontja. Az elvirágzás után a rózsaszín csészelevelek tovább díszítenek. Akinek ez kevés, keresse a nagy virágú abéliát. A Mandzsu aktinídia termése ehető, mégis a hímivarú cserje a kedveltebb, ugyanis levelei egy része, valamint a csúcsa fehér, majd júniustól rózsaszínű lesz. A Kínai lilabogyónak nem a levelei, hanem rengeteg, egészen november végéig a kis bokron maradó, gyöngyszerű lilásrózsaszín termése adja legfőbb díszítő értékét.