Év végi teendők a kertben

Év végi teendők a kertben

Gazdabolt 2012. nov. 22.

Azt gondolnánk most, hogy a kinti természet nyugovóra tér így nekünk sincs már több feladatunk a kertben. A valóság azonban az, hogy nagyon is van még mit tennünk. A téli hidegek, fagyok miatt a növényeinket védeni kell, különben megfáznak, megfagynak.

A kerti munkálatok természetesen, mindig annak a függvényei, hogy milyen növények tartoznak éppen bele a kertünkbe.

A konyhakertünk betakarítása után tegyünk rendet, távolítsuk el a maradványokat.
Készítsük elő a következő évre az ágyásokat, ássuk fel, szerves trágyázzuk. Majd alaposan dolgozzuk bele a trágyát. Szükség szerint végezzünk talajfertőtlenítést.

A fagyra érzékeny fáink törzsét takarjuk be, fedjük le lehullott lombbal a többi érzékeny növényünket is. A cserepes és dézsás növényeinknek készítsünk fagy védett zugot vagy lehetőség szerint vigyük be a házba.

Amíg nem esik, le a hó addig vágjuk vissza, fáinkat, sövényeinket, díszcserjéinket, kivéve a tavasszal virágzókét például, orgona, rózsalonc. Nagyobb ágak levágása után a felületet sebkezelő anyaggal kezeljük le, így védjük a különböző kórokozókkal szemben.

A fagyérzékeny fajokon kívül ültethetünk még, fákat, cserjéket és évelő növényeket is. Figyeljünk oda, hogy ültetésnél bő folyadékkal lássuk el a növényeket.

A fáink, cserjéink alá szórjunk hosszú hatástartamú trágyát. 

A hagymás növényeket melyek tavasszal virágoznak, és a hidegben csírázó fajokat ültessük el. Enyhébb időben évelőinket, tisztítsuk ki.

Fontos, hogy örökzöldjeinket a száraz és enyhe időszakban öntözzük. A havat pedig rázzuk le róluk.

Amennyiben az erdő közelében helyezkedik el a kertünk, akkor a vadaktól való védelemről is gondoskodnunk kell.

A kerti csapokról se feledkezzünk meg, és zárjuk el, víztelenítsük, takarjuk be, gondoskodjunk, róluk különben szétfagynak tavaszra.

A még lehullott faleveleket, takarítsuk össze! Jó tanács a nedves gyepet kíméljük, lehetőleg ne járjunk rajta.

Végezetül, tisztítsuk meg a kerti szerszámainkat, védjük a rozsda ellen, hogy tavasszal ismét elővehessük őket.

Ezek után, nyugodtan hátradőlhetünk a kényelmes fotelünkben, kezünkben egy csésze, gőzölgő teával, kitekinthetünk a meleg szobából az ablakunkon át a kertünkre, és megelégedetten nyugtázhatjuk, hogy most már valóban befejeztük az idei munkálatokat.