Esőt a növényeinknek

Esőt a növényeinknek

Gazdabolt 2014. aug. 29.

Esőt a növényeinknekA növények számára sokkal kedvezőbb lenne az esővizes öntözés, mintha a vezetékes vízhálózatról vagy kútból kapják a hiányzó nedvességet. Köztudott, hogy vizeink általában kemények, és hosszú távon a növényeknek nem jó. Ha túl kemény az öntözővíz, vagyis sok benne az oldott anyag, akkor ez megviseli a növényeket. Ilyen tünet például a klorózis. A növények többsége a semleges kémhatású talajt, környezetet kedveli. Ha a jól beállított „gyári” ültető közeg, úgynevezett pH-értéke a kemény öntöző vízben lévő magas mésztartalom miatt emelkedik, akkor az ilyen növényeknél vas- vagy nitrogénhiány lép föl. A 7-es pH-érték semlegesnek számít, 7-nél magasabb lúgos talajra utal, 7-nél alacsonyabb pedig savanyúra.

Nemcsak a növények, hanem a pénztárcánk szempontjából is kedvező lenne, ha a kertben, teraszon vagy a lakásban élő növények minél több esővizet kapnának. Ezt azonban gyűjteni kellene. Az itthon természetes körülmények között élő növények átlagos éves csapadékigénye 520 milliméter eső lenne. Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 milliméter, de a régiók között jelentősek az eltérések. Ezek szerint, a mennyiség meglenne, hiszen éves szinten a természet bőven fedezi az igényeiket. Csakhogy az eső nem mindig akkor hullik, amikor a növények éppen szomjaznak, ugyanis április és november között, amikor a növények aktív életet élnek – nagy biztonsággal csak 300 milliméternyi esőre lehet számítani. Ez – ebben az időszakban –, négyzetméterenként száz liternél nagyobb vízhiányt jelent. Ezt pótolni kell, s kínálkozó lehetőség az esővíz gyűjtése.

Az esővíz gyűjtéséhez technikai eszközökkel kereskedők kiszámolták, hogy egy esztendő alatt mennyi vízre lehet számítani. Az egyszerűség kedvéért vegyük egy száz négyzetméteres (10x10 méter) alapterületű, sátortetős családi házat, azaz a félszélességű, 5 méteres, tíz méter hosszú tetőzet, amelynek lejtése 35°, akkor egyszerű számítással, (ctg 35°= 1,428; 1,428×5,0=7,14×10,0) =71,4 négyzetméter a fél nyeregtető felülete, az egész házé pedig 143 négyzetméter. Az erről a felületről évente összegyülekező csapadék 143 ×550 liter = 78, 65 köbméter. Ez a kertészkedés számára fontos, csapadékszegény három hónap alatt, napi, nagyjából 780 litert jelent.

A matekozást – amivel nyilván lehet vitatkozni – tovább folytatva, a 1/2 colos öntözőcső percenkénti átfolyása nagyjából 25 liter, ez egy négyzetméteres kertrészre lehet elegendő napi vízpótlás, vagyis a napi 780 literes lehetőség egy 200 négyszögöles, (720 négyzetmétere) kert rendszeres öntözéséhez elegendő.

Sokféle módon lehet esővizet gyűjteni, a csatornakifolyó alá biggyesztett lavórtól a földbe süllyesztett ciszternákig, a lényeg, hogy ne hagyják veszni a természetes ingyen vizet.