Érdemes a termést időben ritkítani

Érdemes a termést időben ritkítani

Gazdabolt 2015. jún. 14.

A gyümölcstermesztés elsődleges célja, hogy egészséges, érett terméssel szolgáljon, s ez nyersen minél tovább eltartható legyen, másként fogalmazva a csúcstermék a nyersáru. A termések mentésének már a fán, szőlőtőkén kellene megkezdődni. Az őszi almafélékért még a nyár elején is lehet mit tenni. Az egymáshoz érő alma, körte, szőlőfürt esetében érdemes ritkítani a gyümölcsöt. Megfigyelhető, hogy a gyümölcsök összeérő felülete még napsütéses időben is nedves marad, ez a rothasztó gombák számára öröm.

Érdemes a termést időben ritkítani

Az alma és a körte utóérő gyümölcs, ezért a legnagyobbra növekedett, még nem teljesen érett termések egy részét le lehet szedni, hogy a fán maradtak egészségesek maradhassanak. Mivel az almafélék utóérők, ezért a még be sem érett, most leszedett néhány nap elteltével fogyasztható, ezért azt ajánlom, hogy a ritkításra a nagyobb, színesebb termést válasszák. Ha a kelleténél több van belőlük, akkor kompótot, befőttet kell készíteni. A végső szedés után csak a teljesen egészséges és nem a legnagyobb termesek közül kell kiválasztani a raktározásra szántakat. Az almát, körtét szellős, hűvös helyen ládákban sorba rakva, egymástól papírral elválasztva lehet tárolni, a szőlőfürtöket pedig keretre akasztva, úgy, hogy előtte a levágott kocsány végét viaszba mártják.

A fűszer- és megmaradó illatukért tartott növények többségénél ugyan a nyár második felében lehet kezdeni a szüretet, de ritkítani június elején is érdemes. Ezeket nem feltétlen kell a szemétre dobni. A levágott hajtásokat, leveleket ajánlatos egy-egy kiadós eső után szedni, vagy a kötegbe kötés előtt lemosni. A kévéket szellős, árnyékos helyre kell akasztani, s egy-két hétig szárítani. De lehet asztalon, földre terített papíron vagy szárítókereten, aszalókosárban szárítani. Arra kell ügyelni, hogy se a tűző nap, se nedvesség ne érje. A napsugarak ugyanis az értékes illó anyagokat lebontják, a nedvesség hatására a növény elrothad. Ezután a leveleket le kell húzni a már száraz szárról és a felhasználásig kis vászonzacskókban, fém, vagy üvegedényben tárolni.