Előbb az olló, utána a slag

Előbb az olló, utána a slag

Gazdabolt 2013. ápr. 24.

A fűnyírással együtt, kezdődik a kevésbé látványos tavaszi kerti rabszolgamunka. A nagytakarítást nem érdemes elspórolni, a növények jövőre meghálálják a fáradozást.

Nagy kérdés, mi legyen a szemétnek tűnő, felesleges anyaggal. Ha sok van belőle, jobb legális megszabadulni tőle, vannak ilyen tisztogató vállalkozások, mostanában sokasodik a nyesedéket ingyen elszállítók tábora. Sokan elfűtik a kiszáradt faféléket, mások bátrat gondolnak és kidobják a kert mögé vagy valahova az erdőszélre.

A leghatékonyabban most lehet kivágni a gyomfákat. A platán, dió, mandula és az ecetfa magja a leginkább hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén gyökeret ereszteni. Jelenlétük csak akkor tűnik fel, ha már jókora fává cseperednek, ilyenkor általában megkegyelmeznek nekik. De később a hatalmasra növekvő gyomfa már csak a kerítés közelsége miatt is kellemetlenséget okoz. Egyszerűbb most, még kisebb korában megszabadulni tőle. A legjobb, ha minél nagyobb gyökérrel együtt kiveszik a földből. Ha ez már nem sikerül, akkor amilyen mélyen lehet, ki kell vágni vagy fűrészelni. Idén már valószínűleg nem hajt ki, jövőre pedig a földben maradt gyökérből előtörő néhány leveles friss hajtásokat rendszeresen kell permetezni, vagy be kell kenni, valamilyen totális, gyökéren keresztül ható gyomirtó szerrel. Ha következetesek, akkor egy szezon alatt ki lehet pusztítani a nem kívánatos jövevényt.

Munkát ad az első sövényvágás is. Ilyenkor bátran kell a nyírás szögét beállítani, egészen júniusig tart a klasszikus sövénynövények fő növekedési időszaka. Arra kell csak ügyelni, hogy a virágzó cserjéknél addig várjanak, míg a dísz le nem hullik. A vágás után a nyesedéket lombfésűvel, öntözéssel, lombporszívóval el lehet távolítani. A rendszeresen öntözött, s jó karban lévő cserjék hajtásai még növekednek. Ezért a hajtásválogatás egész nyáron folytatható.

A sövényeket is meg kell tisztogatni. Érdemes ilyenkor a slag erős sugarával, vagy a nagynyomású mosó szolidabb- és nem a cirkuláló fejű adapterével – nem forró, hideg vízzel – átmosni a sűrű koronát. Megtisztul a sövény, mert az apró levelekről a port, a keményebb vizes környékeken a locsolástól keletkező, lepelszerű vízkövet is sikerül eltávolítani. Fontos, hogy a vízsugár a növények tövét is járja, és ezt a részt érdemes átgereblyézni és az felhalmozódó évközi nyesedéket, avart eltávolítani.