Elő a vasakkal!

Gerse János 2019. márc. 19.

A betonvas szilárd, öntapadó, diszkrét és olcsó, a kertész számára nagyon hasznos, ezentúl dekoratív tárggyá válhat! Első pillantásra nincs semmi költő a vasban. Eredetileg az öntött beton megerősítésére szolgál, de nem nehéz beépíteni a kertbe.

Megtalálhatóak barkács szupermarketek anyagosztályán vagy az építőanyagokat forgalmazó kereskedésekben, de mindig marad belőlük egy felújítás, építkezés befejezése után. Ahelyett, hogy a szemétre dobnák, felhasználhatók. Raktározni sem nehéz, mert jól megbújnak bárhol. A kertépítészeti stílusokkal jól megfér, hiszen a betonvas egyszerre szilárd, vékonysága és rugalmas hajlékonysága finommá teszi, használható a földbe szúrva egy-egy növénnyel évtizedekig összeházasítva függőleges támaszként, bármilyen szögben meghajlítva futtatónak.

A betonvasak a kerti támaszok között nagyon olcsónak számítanak Az acélbordákat 3 vagy 6 méter hosszú, 6 és 20 milliméter közötti átmérőjű, sodrott, vagy sima, egyenes rúdként hozzák forgalomba. Létezik a hegesztett drótháló is. Ezek a 3–7 milliméter átmérőjű áthidalókkal ellátott rács-szerelvények, általában 2,40 méter x 1,20 méter (vagy annál nagyobb) formában forgalmazzák.

Az átmérőtől függően, tulajdonképpen könnyen meghajolhatók. A vékonyabbak kézzel hajlíthatók, különösen akkor, ha e munkára hárman vannak. A pontos hajlításhoz vagy nagyobb átmérőkhöz szerszám használata ajánlott, ezek lehetnek hajlító karmok, hajlító fogók, hajlítógépek. Saját tapasztalatból mondom, hogy a hajlításhoz, támaszként kiválóan használható egy betonlábú fa villanyoszlop, de egy adott alak kialakításához, például egy ív lekerekítéséhez nagyon könnyű sablont készíteni fűrésszel egy deszkából, ami köré tekerhetők a betonvasak.  A bonyolultabb formák kialakításához már speciális hajlítókra lehet szükség, nem kell bonyolult és drága dolgokra gondolni. Elég, ha egy internetes keresőbe beírják: kézi mechanikus betonacél hajlító.

Ahhoz, hogy a léceket a megfelelő méretre vághassuk, elegendő egy egyszerű fémfűrész, a sarokcsiszoló, népszerű nevén sikító használata kényelmesebb. Betonvas összeállítások készülhetnek a tartós és oldható kötéssel, erős dróttal, biztosan megfeszítve jók kötözhetők, de az igazi a tartós hegesztés.

A vasrúd ideáliskúszónövények támasztására, mivel a színe sötét és a vékony, mint támaszték hamar eltűnik. Kiváló paradicsom, babtámasz, de különböző formákra hajtogatva virágos kúszónövényekből csodás, buja lombú kerti építmények készíthetők Kettős ívben összeszerelve, amely néhány mászó rózsa vagy klemátisz támasztására szolgál: ehhez két méter hosszú, legalább tíz milliméter átmérőjű vasat használjanak. Erősítő és vágott vasrudakkal, összekötéssel vagy hegesztéssel olyan pergola is készíthető, amelynél az árnyékoló növényeket nem famonstrum, hanem acélháló tartja.