Elkezdődött a parlagfű elleni küzdelem

Elkezdődött a parlagfű elleni küzdelem

Gazdabolt 2014. aug. 19.

Elkezdődött a parlagfű elleni küzdelemMert ha parlagfű, akkor irtani kell! Több érv is szól ellene és mellette egyaránt. Egyesek még összeesküvés elméletet is vélnek látni a háttérben. A jelenlegi álláspont szerint a szakmában előírás és jogszabály szerinti tényállás, hogy irtani kell.

Még mindig a mezőgazdasági területeken van a parlagfű legnagyobb telítettsége. Így Itt kell leginkább visszaszorítani a növényt.

A jövőben senki sem úszhatja meg vagy bújhat ki a jogszabály alól. Mivel elkezdődött a parlagfüves területek helikopterrel való felderítése. Már három éve tart a parlagfűvel borított területek légi felmérése. Egy-egy megyét pár nap alatt fel lehet mérni ezzel a módszerrel.

Felmérések alapján egy parlagfű növény, több ezer életképes magot és több millió pollent képes a talajba illetve a levegőbe juttatni.

A csapadékos meleg nyár, kedvező volt a számára. A laza, homokos talajon a leggyakoribb. Nagyon ellenálló növény a magja akár 50 évig is megőrizheti csíraképességét a talajban. Voltaképpen kiirthatatlan, csupán visszaszorítása áll módunkban.

A bírság a tízezres nagyságrendtől egészen a többmilliósig terjedhet. A büntetés nagysága a belterület közelében valamint a belterületen arányosan növekszik.
A védekezés fő célja, hogy megakadályozzuk a növény virágbimbójának kialakulását!