Elérkezett az utolsó gyomirtás ideje

Elérkezett az utolsó gyomirtás ideje

Gazdabolt 2015. okt. 17.

November közepéig lehet a gyepen teendőket találni. Ilyenkor is lehet, sőt kellene gyomot irtani. Ha idejük engedi, egy-egy őszi esőszünetben érdemes, a felázott gyepből kihúzgálni az oda nem való gyomokat, vagy a többségtől elütő fűcsomókat. Az őszi gyomirtás fontos, hiszen ilyenkor a gyomok többsége már nem nagyon fejlődik, míg a gyepalkotók a keményebb fagyokig erősödnek. Tavasszal ugyanis a fű és a gaz egyenlő esélyekkel indul fejlődésnek és általában a gaz győz. Feltéve, ha jut elég helye a megkapaszkodásra.

Elérkezett az utolsó gyomirtás ideje

Most már a tavaszi vetésű fűben is lehet vegyszert használni, hogy a széles levelű, kétszikű gyomokat vegyszert használva irtsák, pontosabban gyérítsék. Az egynyárikkal már nem érdemes kezdeni, hiszen ezek csak szezont élnek túl. A baj akkor van, ha volt idejük magjaikat szétszórni, mert akkor tavasszal újra indul a kultúrnövényekkel a versengés. Ilyenkor érdemes megkezdeni a tavaszi  gyeptelepítés előkészületeit is, és az olyan szívós gyomoktól, mint a tarackolók meg lehet szabadulni. Ősszel a gyomnövényekben a tápanyagáramlás a levelekből a gyökerek felé tart, így a totális gyomirtás a tarackot is kiirtja, ami megmarad, azzal tavasszal a vetés előtt lehet végezni.

A növényeket rengetegféle módon csoportosítják. Létezik egy olyan lágyszárú gyomcsoport is, – s ezek mostani összeállításunk főszereplői –, amelynek tagjai ősszel, 10-14 fokos hőmérséklet mellett csíráznak és kelnek, sekélyen gyökerezve, zsenge növényként áttelelve, tavasszal pedig, ezzel az előnnyel indulhatnak a tápanyagért, nedvességét és fényért folytatott versenyben. A gyepből a kétszikűeket mindenképpen érdemes vegyszerrel irtani. Erre azonban olyan időpontot kell választani, hogy legalább egy napig ne essen az eső. Az is jó, ha a harmat nem hígítja a permetet. Ilyenkor növekvőek a fényes-, borostyánlevelű veronika, piros árvacsalán, olocsán csillaghúr, lúdfű. Ősszel kel a tyúkhúr, pásztortáska, perzsa veronika, bársonyos árvacsalán, zamatos turbolya, de ez utóbbi csoport magjai –, nem úgy, mint az előzőek – év közben, ha kedvezőek a körülménye

k képesek csírázni. Fagymentes téli napokon is fejlődnek és közben a talaj herbicidekre érzékenyek., a felső rétegből gyorsan felveszik a vegyszereket.

Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonló rokonok (muhar, kakaslábfű, egynyári perje) ezeket a gyomokat csak kézzel tudjuk eltüntetni a gyepből, mivel a szelektív gyomirtó szerek nem bántják, az egyszikűek viszont a pázsitot is kiégetik.