Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

Gazdabolt 2014. júl. 21.

Élelmezés-egészségügyi várakozási időAz a napokban meghatározott időtartam, melynek a növényvédő szeres kezelés és a betakarítás, vagy értékesítés között el kell telnie ahhoz, hogy a kezelt növények a növényvédő szer hatóanyagát az ember, állat számára veszélytelen mértékig lebontsák. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásának alapbizonylata a permetezési napló.

Abban az esetben, ha az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte előtt szükséges a terményt betakarítani (kényszer-betakarítás), a terményt elkülönítetten kell tárolni és be kell vizsgáltatni a növényvédelmi hatóságnál. A vizsgálat eredményeként a hatóság határozatot hoz a felhasználhatóságról.

A káros anyagok fogyasztói szervezetbe történő jutásának leggyakoribb oka az, hogy a fogyasztók nem mossák meg fogyasztás előtt a nyersen fogyasztható termékeket. Ilyenkor annak ellenére, hogy a termék fogyasztható, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejárt, a fogyasztó szervezetébe feleslegesen kerül káros anyag.
Másik ok a káros anyagok fogyasztói szervezetbe történő jutásának a felelőtlen termelői magatartás, melynek során a termelő nem tartja be a várakozási időt, vagy olyan terméket, esetleg olyan dózisban használ, mely az adott növényfajban nem engedélyes.