Egy kertből sem hiányozhatnak

Gerse János 2019. szept. 18.

Az ősz a telepítés időszaka, az árudák bő választát látva nehéz dönteni, mi is kerüljön a kertbe. Ilyenkor számolni kell azzal, hogy a zsenge cserjékkel, fákkal évekig kell bíbelődni, míg teljes pompájukat el nem érik. Arról azonban ne felejtkezzenek meg, ahogy a növények a földbe kerültek, ki is cserélhetők.

A világhódító angyaltrombita (Brugmansia) a trópusi Közép- és Dél-Amerikából érkezett. Fehér, csontszín, sárga, rózsaszín, narancssárga, vörös trombita virágai a kertek legnagyobbjainak számítanak.  Félárnyékban júniustól az első fagyokig virágzik az amúgy mérgező növény. A másfél méteres cserje már 4 fok alatt megfázik, korán kell a telelőbe vinni.

A kevés őszi, téli kertdísz egyike a kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri) , a Kína hűvösebb régióiból származó cserje. Levelei ősszel pirosra váltanak, a virágokból fénylő liláskékre érnek, gyöngyfüzérszerű bogyói, amelyek decemberben is a vesszőkön maradnak. Idegen beporzású, ezért a sok bogyóért 2-3 tőre van szükség.

Szélvédett, napos virágágyások főnövénye az egynyári, Kleopátra tűje (Cleoma spinosa) , a felfelé törekvő trópusi növény. Különleges virágai miatt kis csoportja szoliter is lehet. Az elnyílt virágok eltávolítása hosszabb virágzásra serkent.

A téltemető (Eranthis hyemalis) az egyik legkorábban előbújó kerti gumós növény. Azon kevés növények egyike, amelyek a kertekből vadultak el, s jutottak az erdőkbe. A gumókat csak tavasszal szabad szétültetni.

A hűvös, nedves Kelet-Ázsiából került Európába a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla). Az 1800-as években Japánból került Európába. Japánban akkor már évszázadok óta a kertek kedvelt. A másfél méterre is megnövő, lombhullató cserje labdaszerű virágzatának színét a talaj tápanyagtartalmától és kémhatásától függően változtatja.

Nem csoda, hogy a hidegben elpusztul a sétányrózsa (Lantana camara), hiszen ősei Dél-Amerikában élő agresszív gyomcserjék.Hajtásdugványról ezért is jól szaporítható az év bármely szakában. Mivel jól tűri metszést, az alacsony kis gömbtől a törzses fácskáig, sokféle formára alakítható.

Az életerős, hidegtűrő japán lonc (Lonicera japonica)a magyar klímán a szabadban is túléli a ne túl hideg teleket. A félörökzöld kúszó cserje szinte egész nyáron virágzik. Ha az első hajtásainak kötözéssel segítenek megkapaszkodni, akkor a teljes rendelkezésére álló felületet hamar befutja.