Édesburgonya üvegben

Édesburgonya üvegben

Gazdabolt 2014. nov. 4.

sweet-potatoes-996_1280

A jobban ellátott zöldségesek tartanak édes burgonyát, batátát. Télen érdemes egyet dísznövényként megtartani. A szépet szeretők, hamarabb kedvet kapnak a próbálkozáshoz, ha tudják, hogy a batáta (Ipomoea batatas) közeli rokona a randa kerítéseket csinossá varázsló hajnalka (Ipomoea purpurea).

Gyerekjáték, de azért némi türelmet igényel az édes burgonya csíráztatása. Mindenek előtt, egy nagyszájú, dekoratív üvegedényt – ha már nem a felesleges vizet elfolyató edénnyel próbálkoznak – kell szerezni. Ennek aljába díszes kavicsokat, vagy gránit-, bazalt darabokat kell süllyeszteni. Erre jöhet egy marék homok, amit városi környezetben sem nehéz előteremteni, biztos nem hiányzik egy játszótér homokozójából. Az édesburgonya hegyesebb végét a homokba kell nyomni.

Ezután már csak meg kell öntözni az édesburgonya, homok építményt és várni. Ha elég természetes fényt kap, akkor egy hónap múlva megjelennek a gyökerek és levelek, amelyek hamar nyalka hajtásokká alakulnak, s megindulnak szerteszét. Ekkor valamilyen támasztékról kell gondoskodni, hogy a kacsok a kijelölt irányba vonuljanak, s ezután már csak néha meg kell öntözni a növényt, amelyik addig hajt, míg a gumó bőséges energiájából futja.

Az édesburgonyának, aminek nem sok köze van az igazi krumplihoz magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Készülhet belőle köret, de süthető, főzhető, grillezhető is.

A szaporavirágú hajnalka szív alakú leveleivel és bőséges, kék, piros, rózsaszín és levendula virágözönével gyorsan befutja a rendelkezésére álló részt.