Edényes növények teleltetése

Edényes növények teleltetése

Gazdabolt 2015. márc. 23.

edenyes.jpgAz növénytartó edényekben meglehetősen kevés a föld, ami tartós fagyok idején teljesen átfagyhat. A gyökerek a talajfelszínhez közel helyezkednek el, és az edény fala is elég vékony ahhoz, hogy megfelelően szigeteljen. Az átfagyás, illetve a kiszáradás roncsolja, megszabdalja a hajszálgyökereket. A növény víz- és tápanyag híján még akkor is elpusztul, ha lombja egyébként elviselné a fagyokat (pl. japán babérsom, törpe termetű tűlevelű örökzöldek, bambuszfajok, puszpáng).Nemcsak a növények, de az égetett agyagedények is fagyérzékenyek, ezért azokat is védeni kell.

Fagytűrés
A kisebb, könnyen mozgatható növényeket mindenképpen vigyük fagymentes, napfényes helyre. A legmutatósabb dézsás terasznövények többsége, így a leánder, a sétányrózsa, a plumbágó, az angyaltrombita, a murvafürt a mi éghajlatunkon egynyáriként viselkedik, ezért ezeket a fagyok előtt zárt helyre kell vinni.

Az első fagyok előtt vigyük be:
Murvafürt (Bougainvillea)
Kalapácscserje (Cestrum)
Citrusfélék (Citrus)
Mirtusz (Myrtus)
Enciánfa (Solanum rantonetti)
Angyaltrombita (Datura)
Mályvacserje (Hibiscus)
Ibolyafa (Tibouchina)
Banánfa (Ensete)

Mínusz 5 fokig télálló:
Datolyapálma (Phoenix)
Fukszia (Fuchsia)
Leánder (Nerium)
Szobahárs (Abutilon)
Cserjés margitvirág (Argiranthemum)
Sétányrózsa (Lantana)
Szerelemvirág (Agapanthus)
Washington-pálma (Washingtonia robusta)
Hortenzia (Hydrangea)
Kasszia (Cassia)

Mínusz 10 fokot rövid ideig elvisel:
Puszpáng (Buxus)
Babérsom (Aucuba)
Rozmaring (Rosmarinus)
Babér (Laurus)
Gránátalma (Punica)
Bambuszok
Kínai kenderpálma (Trachycarpus)

Ápolás, szállítás
Teleltetés előtt metsszük vissza a növényeket, így kisebb helyen elférnek, és nem hajtanak tovább. A termetesebb, fásodó szárú növények (leánder, kalapácscserje, ólomír, enciánfa, sétányrózsa) ágrendszerét ritkítsuk meg. Az örökzöldek lombozatát alakítsuk formára.
A nagyobb dézsákat 2-3 személy heveder segítségével viheti a teleltetőbe. Nagy segítséget nyújt a szállításnál a görgős kiskocsi, de még jobb, ha a termetesebb növényeket közvetlenül görgővel ellátott edénybe ültetjük.

Gondozás a teleltetőben
A jó teleltető 5-15 foknál nem melegebb, de nem is hidegebb. Minél világosabb a helyiség, annál magasabb lehet a hőmérséklet ezen a tartományon belül. Világos helyet kíván a bambusz, a babér, a leánder. A mirtusz, a puszpáng és a pálmák. Sötét helyen is jól telel az agávé, az angyaltrombita, a gránátalma, az ólomír, a kasszia és a selyemmirtusz.
A növényeket elegendő kéthetente kevés vízadaggal megöntözni. Az örökzöldek, különösen a bambuszok több vizet igényelnek, a lombhullatók kevesebbel is beérik. Célszerű hetente ellenőrizni a talajfelszín nedvességi állapotát. Túlságosan meleg helyen károsíthatnak a pajzstetvek, a levéltetvek és a liszteskék, amelyek ellen a zárt teleltetőben szükség esetén Bio-Sect-tel védekezhetünk.

Teleltetés a szabadban
Megfelelő óvintézkedések mellett a szabadban is jól telel az edényben tartott iszalag (Clematis), alma (Malus), borbolya (Berberis), fenyőfélék, díszfüvek, loncok (Lonicera), bokorrózsák (Rosa), árnyliliom (Hosta), fás pünkösdirózsa (Paeonia suffruticosa), tűzliliom (Hemerocallis) és méhbalzsam (Monarda). A szabadban teletetetett növények földlabdája azonban védelmet igényel. A kisméretű edényeket a peremig a földbe süllyeszthetjük, majd a növény tövét 5-8 centiméter magasan kupacoljuk fel mulccsal (lombbal, kéreggel, komposzttal). A nagyobb dézsákat több réteg légpárnás fóliával, vagy hullámpapírral burkoljuk. Szigetelőanyagnak használhatunk kukoricaszárat és szalmát is. A növények tövét ebben az esetben is mulccsal fedjük. Az örökzöldeket fagymentes napokon feltétlenül öntözzük, mert lombjuk napos időben erőteljesen párologtat, és pótolni kell a nedvességet.

Pap Edina