Díszpaprika, mint szobanövény

Díszpaprika, mint szobanövény

Gazdabolt 2013. aug. 14.

Nagyon sok háztartásban megtalálható és elterjedt. Ablakokban, párkányokon, teraszokon és balkonokon látható. Mediterrán hangulatot kölcsönző, mutatós és ízletes növény.

díszpaprika nálunk a fagyok miatt csak egynyári növényként nevelhető. Ugyanakkor a trópusokon az egyik leggyakrabban termesztett paprikafaj.

Származása

Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Az inkák nem csak, hogy jól ismerték, de termesztették is. Kolumbusz volt az, aki elhozta Európába a magját.

Leírása

A többi paprikaféléhez képest, sűrű ágrendszerű. Magassága 30- és 120 cm között mozog. Hosszúkás megnyúlt, hegyes levelei 4-5 cm hosszúságúak. Színűk zöld, de előfordul a lilás-pirosas árnyalat is. Levélnyél rövidebb a levéllemeznél. Apró csökevényes pálhaleveleket is láthatunk a levélalapnál. Szára hamar fásodik, a termések tartásában nagy szerepe van.

Magánosan álló virágaik az ágak csúcsán helyezkednek el. A virágkocsány hossza változó, színe sárgás vagy lilás árnyalatú. Sziromlevelei fehérek, sárgák vagy lilák, számuk megegyezik a csészelevelek számával.

Termései bogyótermés, csípősek, 2-3 cm-ek, felállóak, csúcsosak. Éretlenül zöld, éretten pedig vörös színűek a paprikák. Egy bokron akár száz termés is teremhet.

A csípős ízét, szárítva is megtartja. Gyors elterjedését is ízének köszönheti. Elterjedése előtt a drága bors volt használatban, de ezt megjelenésével, gyorsan le is váltotta. Az erek alapi részén helyezkednek el az óriás sejtek, ezek tartalmazzák a kapszaicint. A kapszaicin biztosítja a csípős ízt.

Igénye

Hosszúnappalos növény. Ezért minimum 12 óra fényre van szüksége, ennél kevesebb megvilágításnál leáll a virágzás és lehullnak a bimbók is.  Fagyérzékeny, melegigényes növény. Az optimális csírázási hője 20 0C felett van. Jól tűri a szárazságot.

Talajigényét tekintve a szélsőséges talajokat kivéve, szinte mindenütt termeszthető. Cserépben, dézsában, egyszerű kerti földben nevelhető. Ha szép és igazán mutatós növényt szeretnénk, akkor a humuszban gazdag, levegős, laza talajban neveljük. Javaslom a frissen szerves trágyázott talajt, komposztot, tőzeget. A humuszban gazdag talajon, esetenként a műtrágyázás is megfelelő. Nem igényel mélyrétegű termesztő helyet.

Termesztése

Palántával való szaporítása a legelterjedtebb módszer. Mi magunk is nevelhetünk palántát, cserépben. De meg is vásárolhatjuk, az erre szakosodott és megbízható cégektől.

A magot március végén, április elején kell elvetni. Így május közepére megkapjuk a palántákat.

A díszpaprikákat természetesen a díszítő értékükön túl az étkezésre is felhasználjuk és elfogyasztjuk. Sőt megszárítva felfűzhetjük, összetörhetjük, őrölhetjük és akár több évig is tárolhatjuk és fogyaszthatjuk.

Köztudott, hogy a benne lévő kapszaicin serkenti a gyomornedv képződését és ez által, nem csak az emésztést segíti elő, de javítja az étvágyat is.

Alkalmazzák még külsőleg, izom- és ízületi panaszokra valamint hajhullásra is.